Сметната палата ще проверява партиите за анонимни дарения

Това съобщи заместник-председателят на Сметната палата Валери Апостолов. От Сметната палата посочиха, че при одита на политическите партии са установили, че предоставените от държавата помещения са отдавани под наеми и на тяхно място са отваряни магазини и букмейкърски пунктове. От Сметната плата ще създадат публичен регистър, където партиите да отчитат своите финанси. Регистърът ще се обновява на всеки следващ от четирите вида избори – президентски, парламентарни, европарламентарни и кметски. Председателят на одитния орган проф. Валери Димитров представи програмата на Сметната палата за тази година.
 
Част от план-графика за работа на Сметната палата включва и одит за цялата минала годна на Агенция „Митници“, обясни проф. Валери Димитров. Ще има одити в агенции и министерства, които боравят с голям обществен ресурс, като при някои от тях сме установили нередности в предшестващи периоди, каза шефът на институцията. Той допълни, че се предвижда одит на съответствието на финансовото управление на Агенция „Митници“ за 2010 година, както и на Министерството на отбраната за периода 1 януари 2010-а – 30 септември 2011-а. Секретността, с която Министерството на отбраната извършва определени поръчки, за които това не се налага, е привлякла вниманието на държавния одит.
Проверка на този етап няма да се извърши на Националната електрическа компания и Български енергиен холдинг. Причината е в липсата на необходимия професионален капацитет. Според проф. Димитров времето не е подходящо за започването на такава крупна проверка. За сметка на това обаче се започва проверка на обществените поръчки в Министерството на околната среда и водите, както и в политическите партии.
Одит ще се извърши и в две болници, обясни заместник-председателят на Сметната палата Валери Апостолов. Едната е малка общинска болница. Другата е Александровска болница, като одитът ще е за периода от 1 януари 2009 година до 31 декември 2011 година. За периода 2009-2010 година са извършени множество ремонти на няколко от клиниките, като отчетните, финансирани за първите девет месеца на 2010 година, възлизат на близо 47 млн.
Продължава извършването на одити, за които Сметната палата има ангажимент по Закона за политическите партии, като ще бъде акцентирано основно върху няколко елемента по отношение на финансирането на партиите, обясни Апостолов. Сметната палата ще направи проверка за получаването на анонимни дарения, а по отношение на имотите на партиите пък ще се проверява за плащането на наеми, обясни зам.-шефът на одитната институция, като допълни, че партиите нямат право да преотдават получените помещения под наем.
Сред задачите, които си е поставила Сметната палата за тази година, влизат и проверка на договорите за концесии на плажовете на Слънчев бряг и ски пистите в Банско.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *