„Смъртта“ на Windows XP може да съживи пазара на компютри

Абсолютният лидер при операционните системи през последните 10 години – Windows XP може да се окаже причината за спада при продажбите на персонални компютри. Според анализатори стабилността и функционалността на операционна система, неголемите хардуерни изисквания са позволили на компаниите да забавят обновяването на техниката си. Корпоративният сектор пострада силно от финансово-икономическата криза и през последните години се стреми да орязва разходите си.

Поддръжката на създадената през 2001 г. операционна система ще бъде спряна през април 2014 г. Това означава, че няма да излизат актуализации, които са критични за сигурността на софтуера. Според digitimes.com с наближаването на крайния срок за поддръжка на Windows XP, пазарът на персонални компютри може да „живне“.

Очакванията са, че оживлението ще започне още през четвъртото тримесечие на 2013 г., с което ще се сложи край на негативната тенденция от последните две тримесечия.

Най-голяма изгода от раздвижването на РС пазара ще извлекат производители като Hewlett-Packard и Dell, които имат силни позиции в корпорациите. В последните си тримесечни отчети двете американски компании съобщиха за подобрени продажби на РС.

Очаква се също по-агресивно настъпление от страна на тайванските гиганти Acer и Asus, според източниците на digitimes.com. В момента бизнес лаптопите формират 10% от общите продажби на мобилни компютри на Acer, докато при настолните РС този показател е 50%, съобщава мениджър от корпоративното подразделение на компанията. През 2014 г. Acer очаква 20-30% ръст на продажбите в корпоративния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *