Смяна в ръководството на Световната банка?

Европейските представители заплашиха да спрат финансирането, ако Улфовиц остане президент на СБ

През тази седмица, бордът на директорите на Световната банка ще обсъди скандалната ситуация с президента на институцията – Пол Улфовиц. По време на заседанието ще бъде обсъдено, дали настоящият директор е нарушил етичните норми, оставайки на работа като консултант своята партньорка, съобщава РИА Новости.

Анализаторите не изключват това заседание да доведе до смяна на ръководството, а прогнозите са в този случай на поста президент на Световната банка за първи път да застане мюсюлманин – ректорът на университета в Кабул Ашраф Гани. Той беше спряган и за секретар на ООН, но длъжността зае южнкорейският претендент Па Ги Мун, коментира още руската агенция, позовавайки се на информация на The Times.

Пол Улфовиц обаче има пълната подкрепа на американските представители в борда на банката. САЩ е основен акционер в СБ и управлява най- много гласове – 16,4. На следващо място са Япония, Великобритания, Германия и Франция. Европейските представители вече обявиха, че спрат да финансират проекти на банката, ако Улфовиц запази своя пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *