Собствениците ще плащат тока и водата за санирането

Кой ще плати похарчените ток и вода при строително-ремонтните работи по време на санирането в блока? Такива въпроси задават някои кандидати за участие в националната програма за жилищно обновяване, разказа пред в. „Сега“ Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. В момента експерти на камарата и регионалното министерство провеждат работни срещи с кметове и строителни фирми в страната, на които се доизяснява начинът, по който ще се прави санирането.

„Отговорът е, че ще плащат собствениците на апартаментите в санираната сграда“, категоричен беше Бойков. Той коментира, че няма как държавата да поеме освен дейностите по санирането и сметките от общите части, които обичайно се плащат от етажната собственост. Според него кметовете и общинската администрация не са добре подготвени и не са наясно с ангажиментите си по изпълнението на програмата по места, затова и експертите обикалят общините.

Друг основен въпрос, който се задава, е дали в мерките по обновяване е предвидено конструктивно укрепване там, където се налага. Експертите от регионалното министерство обясниха, че укрепването на жилищните сгради е важна част от програмата, която държавата финансира с 1 млрд. лева. Общинари питали и как ще се плаща на строителите. Тези въпроси се уреждат в тристранния договор, който се подписва между етажната собственост, кмета и представителя на Българската банка за развитие (ББР), през която минава финансирането на програмата, обясниха от камарата.

Според регионалния министър Лиляна Павлова санирането на първите блокове може да започне през лятото. До момента са сключени договори с 317 сгради, съобщи тя в събота във Варна. Подадените заявления от сдружения на собствениците са над 500. Според Павлова е възможно да започне саниране и в блокове, в които има по един-двама несъгласни собственици. За целта предстои да се променят правилата. Досега за санирането се искаше поне 67% от собствениците да са регистрирали сдружение, но да има пълно съгласие за ремонта. В големите панелни блокове това често е невъзможно, а и някои от собствениците може да са в чужбина, каза регионалният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *