Солиден ръст на икономическото доверие у нас

Икономическото доверие в Европейския съюз и в частност в еврозоната отчете подобрение през февруари за втори пореден месец.

Отчетен е и солиден подем на икономическото доверие в България за четвърти пореден месец – това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, цитирани от БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната се повиши през февруари до 102,1 пункта от 101,2 пункта през януари и при прогноза за подобрение до 101,9 пункта.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната обаче се понижи до 0,07 пункта (при прогноза за 0,22 пункта) от 0,16 пункта в началото на годината.

Последното проучване на Европейската комисия показва подобрение и на индекса, измерващ доверието в индустриалния сектор на еврозоната (повишение до -4,7 пункта от -4,8 пункта), но известно влошаване на доверието в сектора на услугите (спад на индекса до 4,5 пункта от 4,8 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната, определян от Европейската комисия, се подобри през февруари до -6,7 пункта (съвпадайки с предварителни данни) от -8,5 пункта през предходния месец. По този начин индексът на потребителското доверие остава за четиринадесети пореден месец над неговото осреднено ниво от старта на еврозоната насам около –13,3 пункта.

Европейската комисия отчете повишение на икономическото доверие и в целия Европейския съюз, както и солиден ръст на аналогичния индекс за България за четвърти пореден месец.

Индексът на икономическото доверие в целия ЕС (във всичките 28 страни – членки) се повиши през февруари до 105,1 пункта от 104,7 пункта през януари, докато индексът на потребителското доверие се повиши до -4,4 от -5,8 процентни пункта. И тук се отчита влошаване на бизнес доверието в сферата на услугите (до 7,4 от 8,4 пункта) и подобрение на доверието в промишления сектор (до -3,0 от -3,4 пункта).

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България обаче регистрира нов солиден ръст през февруари до 103,8 пункта от 102,2 пункта през януари, повишавайки се стабилно за трети пореден месец над важното ниво от 100 пункта, след като в края на 2014-а година успя да изплува над това ниво за пръв път от миналия август. Това представлява най-високо ниво на икономическото доверие в нашата страна от май 2014-а година, когато индексът удари връх от 104,1 пункта.

Рязко подобрение до 2,5 пункта от 0,8 пункта през януари бележи индексът на доверието в българския индустриален сектор, докато индексът, измерващ доверието в сектора на услугите, се понижи през февруари до 6,5 пункта от 6,8 пункта в началото на годината. Подобрение до -27,4 от -28,3 пункта бележи индексът, измерващ бизнес доверието в строителния сектор на нашата страна.

В същото време проучването на ЕК отчита повишение и на индекса, измерващ потребителското доверие в България до -35,9 пункта от -38,6 пункта през предходния месец, докато индексът, измерващ доверието в сектора търговия на дребно, се подобри през февруари до 12,9 от 10,4 пункта през януари.

Данните от днешното проучване на Европейската комисия потвърждават наличието на известен икономически подем в България в началото на новата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *