Солиден скок на икономическите очаквания в Германия през септември до тригодишен връх

Индексът на бъдещите бизнес очаквания в Германия за следващите шест месеца, определян от германския институт ZEW, се повиши рязко до 49,6 пункта през септември от 42,0 пункта през август и при прогнози за по-умерено подобрение до 46,0 пункта. Това е най-високото ниво на икономическите и бизнес очаквания в Германия от април2010-а година.

ZEW индексът на текущите икономически и бизнес условия в Германия се повиши също много рязко до 30,6 пункта през септември от 18,3 пункта през август и при прогнози за по-слабо подобрение до 20,8 пункта. Това е най-виското ниво на текущите икономически условия от юни 2012-а година.

От германския икономически институт посочиха, че днешното проучване показва, че икономиката на страната продължава да набира скорост. Бизнес оптимизмът в страната е подкрепен от подобрените икономически перспективи за еврозоната.

ZEW институтът обаче отбеляза, че последните германски икономически данни са били по-слаби от прогнозите, докато инфлационните очаквания са останали без промяна.

ZEW индексът за икономическото доверие (за икономическите очаквания) в цялата еврозона се повиши през септември с цели 14,6 пункта до 58,6 пункта, докато индексът на текущите бизнес и икономически условия се подобри с 14,4 пункта до -59,7 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *