Сорос срина цената на златото

След разпространяването на информацията  за решението на инвеститора милиардер Джордж Сорос да продаде всичките си експозиции в злато, цената на метала се срина с 13 долара до 1477.60 долара за тройунция доставка юни. Среброто пада с нови 2.8% до 33.185 долара за тройунция.
Това се отразява като цяло на пазара на суровини, като суровия петрол се смъква чувствително, с 1.1% за сорта брент и 1.2% за WTI, съответно до 109.62 долара и 96.19 долара за тройунция.
За преоценката на петрола помогнаха и данните за по-слаби резултати в индустрията на САЩ през април, което може да се изтълкува и като реакция на икономиката към поскъпването на суровините.
На този фон, гарниран със слаби данни от жилищния пазар, индексът DJIA се смъква с 0.58% до 12476 пункта, Nasdaq губи 0.53% до 2768 пункта, а широкият S&P500 се понижи с 0.34% до 1325 пункта. Дали американските пазари ще могат да наваксат, тепърва ще разберем.
Но спадът в цената на суровините и енергоресурсите е причина за допълнително поевтиянване в котировките на суровинните корпорации. А пропадането по позицията на Hewlett-Packard, което се дължи на неблагоприятни прогнози, вече достига 6.23%. Финансовите акции също се понижават, след като конкурентните борси Nasdaq и ICE оттеглиха предложението за покупка на продаващата се NYSE.
На валутните пазари по линията евро/долар засега има примирие, като щатският долар се търгува при 1.4148 спрямо единната валута. Доларът поскъпва по-чувствително спрямо японските пари до 81.35 йени.
16:05 часа
Фючърсите на американските акции поевтиняват и изглежда нищо добро не очаква фодновия пазар в САЩ при откриването във вторник, след като ключовата компания Hewlett-Packard разпространи ден по-рано от очакваното финансовите си резултати за предходното тримесечие.
Това се наложи заради изтекла в медиите вътрешна информация, че главният изпълнителен директор предупреждава другите мениджъри за „още едно трудно тримесечие“. Печалбата за тримесечието е малко над очакванията на пазара, но това в момента няма значение: компанията дава понижени прогнози за резултатите за годината и в електронната търговия 25 минути преди отварянето на борсата, компютърният гигант се срива с 5.25%.13:40 часа
След сутрешния спад в Лондон FTSE 100 покачва с 0.11%, до 5 930 пункта, а в Париж CAC 40 е нагоре с 0.16%, до 3 996 пункта, единствено германският DAX пада с 0.55%, до 7 347 пункта.
Причина за възходящото движение на британския пазар е коментара на управителя на Банката на Англия Мервин Кинг на данните за инфлацията на Острова, публикувани днес.
Според английската статистическа служба през април потребителските цени във Великобритания са нараснали с 1%, като инфлацията е достигнала 4.5% на годишна база, което е две и половина годишен връх. В същото врем основният индекс на инфлация, който се използва при определяне на лихвените нива на централната банка се е покачил до 3.7%. Като всички тези стойности са над очакваните.
Тези данни доведоха до поскъпване на британския паунд с 0.6%, до итрадневен връх от 1.6303 долара.
Малко след това Мервин Кинг коментира в писмото си до финансовия министър Джордж Озбърн (задължителна кореспонденция, ако инфлацията е над целевото ниво от 2%), че всеки опит да се сведе инфлацията обратно към целта рискува да нанесе вреда на икономиката.
Според управителя на Bank of England три фактора са движещи за поскъпването на живота – повишаването на ДДС през януари и по-високите цени на енергията и на вноса. Като без последните два фактора инфлацията вероятно би паднала под целевите нива.
Тримесечните прогнози за инфлацията, публикувани от банката миналата седмица показаха, че се очаква покачването на потребителските цени да достигне 5% преди края на годината, и да продължи с високи темпове до 2013 година.
Тоест можем да очакваме запазване на сегашната лихвена политика на централната банка в Лондон в средносрочен план.
Думите на Кинг намалиха поскъпването на паунда до 0.41% или до 1.6263 долара, но дадоха известен стимул на фондовия пазар, тъй като евентуално повишаване на лихвените нива би довело до ограничаване на кредитирането за бизнеса и би имало негативен ефект върху икономическия растеж и най-вече за износа.
В Германия DAX пада след данните за индекса на икономическите очаквания на ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung). Според доклада, през май оценката на текущата ситуация се подобрява и стойността на съответната компонента на индекса се покачва до 91.5 пункта, от 87.1 през май. За сметка на това обаче компонентата на икономическите очаквания пада силно до едва 3.1 пункта, от 7.6 пункта за миналия месец.
Въпреки негативните данни от Европа, единната валута поскъпва с 0.35%, до 1.4208 долара.
Поевтиняването на долара, заради опасенията за дълга на САЩ, води до покачване на цените на суровините, като петролът сорт Брент с доставка през юли покачва с 0.55%, до 111.45 долара за барел.
На фона на волатилността на цените на останалите инвестиционни инструменти фючърсите на златото с доставка след три месеца остават стабилни, като поскъпват с 0.28%, до 1 494.70 долара за тройунция.
 
10:45 часа
Европейските пазари падат, след като финансовите министри от еврогрупата си отвориха вратичка за преструктуриране на гръцкия дълг.
В Париж Bouygues поевтинява с 2.5%, след като отчете спад на печалбата, докато в Лондон Vodafone Group Plc печели 1.4% след като отчете нарастване на нетните си приходи през първите три месеца на тази година.
Във Франкфурт DAX се понижава с 0.80%, френският индекс на сините чипове CAC 40 губи 0.81%, до 3 957 пункта, а английският FTSE 100 намалява с 0.50%, до 5 894 пункта.
На този фон еврото би трябвало да е под силен натиск, но в началото на сесията поевтинява с едва 0.05%, до 1.4152 долара.
Златото изглежда единственият сигурен актив в момента, с оглед на дълговите проблеми в САЩ и Европа и поскъпва с 0.32%, до 1 495.20 долара за тройунция.
Цената на суровия петрол сорт Брент поевтинява в Лондон с 0.17%, до 110.65 долара за барел с доставка през юли.
 
9:10 часа
Азиатските пазари не могат да намерят единна посока във вторник, като от една страна има известен оптимизъм с оглед на спада на цените на петрола и стабилизирането на цената на златото. От друга страна обаче натежават опасенията за забавяне на темпа на икономическия растеж в САЩ и за дълговите проблеми в периферията на еврозоната и най-вече в Гърция.
Цените на петрола паднаха близо до 97 долара за барел американски лек нефт, като низходящата корекция при суровината продължава вече две седмици.
В Токио основният индекс Nikkei 225 покачва минимално с 0.12%, до 9 569 пункта, движен основно от поевтиняването на петрола и на йената срещу американския долар. Поскъпват компаниите в технологичния сектор, докато най-силно, с над 10%, падат тези на Tokyo Electric Power Co, която се опитва да се справи с огромните финансови щети след авариите в управляваните от нея ядрени централи, пострадали от земетресението на 11 март.
TEPCO вече два месеца не може да ограничи до контролирани нива изтичането на радиация от АЕЦ Фукушима Дайчи в северна Япония.
В Китай цари умерен оптимизъм, като поевтиняването на петрола намали инфлационните очаквания и съответно ограничи спекулациите за ново затягане на паричната политика в азиатския гигант. Така CSI 300 в Шанхай покачва с 0.40%, до 2 996 пункта.
В Хонконг обаче натежават опасенията за имотен балон, а и забавянето на икономическия растеж на САЩ ще ограничи търговския поток през острова. Hang Seng се понижава с 0.14%, до 22 929 пункта.
В Сидни S&P ASX печели 0.61%, до 4 753 пункта. По-ниските цени на петрола означават и по-ниски цени на превозите за износ на метали, чиито производител е Австралия, а в същото време цената на златото се движи в рейдж 1 490-1 500 долара за тройунция, като в края на сесията на австралийския пазар поскъпва с 0.23%, до 1 493.80 долара за тройунция.
Вчера в Ню Йорк Dow Jones industrial average загуби 0.4%, до 12 548.37 пункта. Широкият индекс Standard & Poor’s 500 падна с 0.6%, до 1 329.47 пункта, а технологичният Nasdaq се понижи с 1.6%, до 2 782.31 пункта. За разпродажбите в Ню Йорк своето влияние оказа и новината, че САЩ са достигнали дълговия си лимит, а Конгресът все още не гласува нов горна граница.
Така, въпреки проблемите в ерозоната и несигурността дали Гърция ще успее да се справи с ограничаването на фискалния си дефицит еврото запазва позиции срещу долара, като валутната двойка се движи в рейдж около 1.4160 долара. И след леко понижение в началото на търговията единната валута поскъпва с 0.08%, до 1.4179 долара. Доказателство за повишаване на апетита за риск е поевтиняването на йената, която губи 0.61%, до 81.32 йени за долар. Доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.022%, до 75.578.
Цената на американския лек суров петрол пада с 0.10%, до 97.27 долара за барел с доставка през юни.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *