Сортът Брент продължава да понижава цената си

Петролът от сорт Брент продължава да понижава цената си за трета поредна седмица този месец на фона на спекулациите, че изобилните доставки на петрол ще послужат за буфер на пазара, който да не е толкова зависим от размириците в Близкия Изток. В същото време сортът West Texas Intermediate (WTI) успя да задържи стабилни нивата си при последната борсова търговия, предаде агенция „Блумбърг“.

Фючърсите леко се промениха на борсата в Лондон като се понижиха с 1,5% тази седмица. В момента широка коалиция на САЩ и техни партньори се сражават с екстремистите от Ислямска държава, като фронта на сраженията е достигнал Южен Ирак. Там се намират и три четвърти от запасите на петрол на ОПЕК, които са и втория най-голям производител в момента.

Износът на суровина от Либия се е увеличил до 925 хил. барела дневно. Въпреки конфликта в Сирия проблемите там сега по-малко рефлектират върху цената, коментират анализатори.

Цената на сорта Брент с доставки през ноември остава непроменена на нива от 97 долара за барел, става ясно от последните данни от борсата ICE. При последната търговия сортът е увеличил цената си 5 цента. Обемът на търгуваните фючърси обаче бе с 64% по-нисък от среднодневната търговия в последните 100 дни. Така цените на Брент са се намалили с 12,5% през тази година.

Фючърсите на WTI за ноември се понижиха средно с 6 цента до нива от 92,47 долара за барел при последната електронна търговия в Ню Йорк. При последните сделки цената се бе понижила с 27 цента до $92,53. В момента щатския бенчмарков петрол е с 4,47 долара по-евтин от сорта Брент. През миналата седмица разликата им е била $6,74.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *