„Софарма“ иска по-голям дял в холдинг „Доверие“

Десет години след като Огнян Донев и „Софарма“ направиха първото враждебно превземане на компания през Българската фондова борса, фармацевтичната група иска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да концентрира в състава си целия бизнес на придобитото тогава дружество – „Доверие обединен холдинг“.

Това става ясно от съобщение в КЗК. Самият Донев не беше открит за коментар, нито пък от „Софарма“ поискаха да коментират подробности от плана, освен че според искането евентуалното вливане на „Доверие ОХ“ няма да повлияе на пазара заради липсата на сходни дейности.

През декември 2016 г. в няколко сделки фармацевтичната компания увеличи прекия си контрол в холдинга и в момента притежава 30.22% в него. Ако искането на „Софарма“ в КЗК бъде одобрено, е твърде вероятно да бъде отправено търгово предложение към миноритарните акционери – а за бившия най-голям приватизационен фонд „Доверие“ това означава оферта към над 147 хил. миноритарни акционери с между една и 100 акции, които заедно притежават 43.45% от акциите.

Веднага след съобщението за сделката акциите на „Доверие“ поскъпнаха с близо 25% и достигнаха цена от 1.49 лв., а тези на „Софарма“ с 2.6%. Вторият по големина акционер в холдинга е „Телекомплект“ – с 8.92% към края на миналата година. В тази компания по 48.5% държат Донев и Венцислав Стоев. По закон акционер и свързани с него лица са длъжни да отправят търгово предложение при преминаване на една трета или половината от капитала, информира capital.bg. Това може да стане обаче и доброволно от акционер. При всички случаи такова предложение трябва да бъде одобрено от Комисията за финансов надзор.

Какво представлява холдингът

В бившия приватизационен фонд са обединени дялове в над 20 компании – строителни и промишлени дружества, три шивашки компании, малко над 50% в „Доверие Брико“, което стопанисва веригата магазини „Мосю Бриколаж“ в България, Сърбия и Македония, две винарски изби – „Българско вино“ и „Новоселска гъмза“, както и многопрофилна болница „Доверие“, медицински центрове, две от най-големите по приходи здравнозастрахователни компании, както и множество недвижими имоти.

За деветте месеца на миналата година консолидираните приходи на холдинга са над 100 млн. лв. и 7.7 млн. лв. нетна печалба. През 2015 г. приходите на „Доверие ОХ“ са били 122.7 млн. лв., а нетната печалба е близо 2.6 млн. лв. (виж. таблицата).

„Софарма“ е една от най-големите фармацевтични групи в България с консолидирани приходи за 900 млн. лв. през 2015 г. и печалба от над 20 млн. лв. Тя е и най-голямата компания на фондовата борса с капитализация от 460 млн. лв., която се е повишила с над 30% за последните 12 месеца. През инвестиционното си дружество Донев държи почти 25% от капитала на „Софарма“. Борсовата оценка на „Доверие ОХ“ е почти 28 млн. лв.

Огнян Донев и „Софарма“ влязоха в холдинга в началото на 2007 г. По онова време ръководството му разпродаваше дъщерни компании и дълготрайни активи, сключваше сделки със свързани лица, отделяше в непублични дружества атрактивните бизнеси и не се ползваше с доверието на инвестиционната общност. Акциите на холдинга се търгуваха под счетоводната им стойност, защото в тях беше калкулирано недоверието към мениджмънта. Донев започва да купува лично и съобщи, че е придобил над 5% от капитала, което рязко увеличи цената на акциите.

Какво е общото

На пръв поглед двете публични компании нямат много общо освен контролиращия ги акционер.

„От гледна точка на дружествата, които са свързани със здравния сектор – болниците, медицинските центрове, застрахователните компании, има логика „Софарма“ да се опитва да окрупнява бизнеса и това ще донесе синергия за цялата група“, коментира Татяна Пунчева-Василева, ръководител отдел „Анализи“ в „Елана трейдинг“.

Повече детайли около логиката вероятно ще има след решението на КЗК, която заради разнородните бизнеси едва ли ще има нещо против сделката.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *