Софийската стокова борса очаква рекорден оборот за полугодието

Оборотът на Софийската стокова борса (ССБ) се очаква да надхвърли към края на месеца 110 млн. лв. До днешна дата той е над рекордните за полугодието 106 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на борсата Васил Симов, цитиран от Dnes.bg.

За първите шест месеца на изминалата година е имало сделки за 84 млн. лв. Днес директорите на борсата отбелязаха 15 години от началото на дейността на ССБ. Първата сесия на борсата е била на 25 юни 1991 година.

По думите на Симов борсата остава най-важният пазар на едро за метали, зърно и горива в страната. Това са основните борсови стоки в целия свят, добави той.

За 15 година през ССБ са минали сделки за горива за 500 млн. лв., за метали за 150 млн. лв. и за над един милион тона пшеница, уточни още Васил Симов.

Изпълнителният директор добави, че за развитие на борсовата търговия ще е полезно държавата да инициира увеличение на капитала на борсата. Сега той е 260 000 лева, а би трябвало да е поне няколко милиона.

Симов подкрепи също така подготвяните промени в Закона за стоковите борси, но според него би трябвало да се разреши на борсите да търгуват повече стоки по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Според представители на ССБ на борсата по ЗОП може да се продават памук, кафе и някои видове дървен материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *