„Софийска вода“ настоява за поскъпване от над 21%

Концесионерът „Софийска вода“ настоява водата в София да поскъпне с 21.2%, до 1.20 лв. без ДДС за кубически метър. Прогнозното увеличение е записано в бизнес плана на дружеството, одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 12 февруари. Ако бъде окончателно прието, то ще важи от началото на следващата година.

Компанията заяви искането си за поскъпване на водата още в края на миналата година. Тогава обаче бизнес планът бе върнат за доработка от КЕВР. В документа от дружеството посочват, че цената на водата в София не е променяна от лятото на 2012 г., като и досега тя струва 0.99 лв. без ДДС за кубик.

Искането на „Софийска вода“ за шоково поскъпване на водата не означава, че КЕВР автоматично ще се съобрази и ще приеме новите разчети. В началото на годината стана ясно, че ВиК фирмите масово настояват за поскъпване, но шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че тепърва ще се преценява дали има основание за исканията. В началото на годината той заяви, че ВиК операторите масово работят „под социално поносимия праг“ на цените, който за София бил 5.50 лева за кубик. Че работят под този праг, посочват в бизнес плана си и от самата „Софийска вода“.

Преди около месец по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова КЕВР започна проверка на концесионера, която все още не е приключила. Към общината ще бъде създадена и работна група, която да предложи промяна на концесионния договор с компанията, с цел по-строг контрол. Столичната община има акционерно участие от близо 23% на сто в дружеството „Софийска вода“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *