Софийското летище по-скъпо от Ню Йорк

Дори авиокомпаниите се плашат от цените на новия терминал

От скъпотията на столичния аеропорт се оплакват дори авиокомпаниите. Според „Луфтханза“ ръководството на летище София не е помислило за изграждане на столова или ресторант с преференциални цени за служителите на аерогарата. Така в момента всички наземни стюарди и целият персонал на превозвачите трябва да ядат в заведенията за обществено хранене, които са двойно по-скъпи отколкото на Терминал 1, се казва още в писмото на „Луфтханза“ до медиите. Софийското летище се оказва по-скъпо от аерогарите в Кьолн, Берлин и даже Ню Йорк. Пасажерите, минаващи през новия терминал в столицата, трябва да плащат по-високи летищни такси за обслужване. А в ресторантите и кафенетата направо ни съдират кожата, алармираха възмутени читатели в редакцията на „Стандарт“.

Около 8 лв. струва голяма наливна българска бира в повечето заведения. Поне 6 лв. пък ще платите, за да се освежите с чаша кафе и малка бутилка минерална вода. В същото време заради мерките за сигурност е забранено да си носиш вода от къщи. Цените на сандвичите са около 4-5 лв., а пиците гонят 8-9 лв., установи проверка на „Стандарт“. При нас е скъпо, защото избиваме високите наеми, оправдават се ресторантьорите.

Хапването по летищата в Ню Йорк е далеч по-евтино. $2,50, или около 4,20 лв., струва голямо парче пица. 4,50 лв. излиза двоен биг маг. Ако имате дълъг престой между полетите, ще ви трябват около 12 лв., за да се натъпчете с пържола с гарнитура или друго основно ястие в ресторант насред Ню Йорк.

Не само заведенията на летище София са по-скъпи от другите аеропортове. По-високи са и таксите за обслужване. 32 евро трябва да плати пълнолетен пасажер, за да мине през терминала в София. А на аеропорта в Кьолн ще му струва почти наполовина – 19 евро. 27,30 евро пък са таксите на летище Шонефелд в Берлин.

Всички посрещачи и изпращачи с автомобили на новия терминал в София трябва да подготвят по 3 лева за 1 час паркинг. Това е с 50% повече отколкото на старото летище.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *