Софиянци масово недоволстват от сметките си за парно

Изравнителните сметки за парно и топла вода са сред най-честите поводи за оплакване от столичани пред новите обществени посредници на „Топлофикация-София“. Това не е изненада – още през пролетта фирми за дялово разпределение намекнаха, а част от дружествата обявиха в прав текст, че сметките ще са по-високи. Причината е в новата наредба за топлоснабдяването, която влезе в сила преди година и въведе нова методология при отчитането на парното и използваната топла вода. Сметките вече се формират не според прогнозни дялове, а според потреблението на всяко домакинство за отминалия отоплителен сезон.

Преди по-малко от месец бе отворена приемната на тримата омбудсмани, към които недоволните потребители в столицата могат да се обръщат. В този период те са получили повече от 100 жалби, предаде БНР. Над 60 от тях са подадени писмено, а останалите – устно. Само за първите три дни, откакто приемната е отворила врати, тя е била посетена от 17 души. Освен към тях недоволните граждани могат да потърсят и националния омбудсман или директно да изпратят жалбата си в енергийния регулатор.

Потребителите могат да възразят срещу изравнителната си сметка пред съответния топлинен счетоводител. „Ако абонатът не си е направил труда да възрази срещу изравнителната сметка, да каже, че не е съгласен с нея, след като се стигне до фактура от „Топлофикация“, нещата стават по-сложни. Мисля, че и там могат да се намерят някои решения, но основно абонатите трябва да гледат и да сравняват с предходен период какво са ползвали, защото така излизат, общо взето, отговори на много въпроси“, каза един от омбудсманите – Деян Дянков.

УЛЕСНЕНИЕ

Типово заявление ще улесни потребителите, които искат да подадат оплакване от „Топлофикация-София“. То ще бъде достъпно на сайта на обществените посредници, който ще тръгне до края на седмицата. „За да е удобно за хората и да не се отделят от работа, планираме да направим приемен ден в събота от 10 до 14 часа“, каза още Дянков. Приемната се намира в жк „Борово“ на ул. „Ген. Стефан Тошев“ 26.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *