София е най-опасният град за живеене в ЕС, сочи проучване

Седем дни след атентатите в Брюксел, където ислямските терористи убиха най-малко 31 души продължава да преобладава мъка и ужас, съобщава германският вестник Bild. Демонстрацията на кървавите атентати на безскрупулните фанатици създадоха страдание и хаос. Тук възниква и въпросът доколко сигурни можем да се чувстваме в градовете, в които живеем.

17 населени места в Европа са определени като рискови за живеене според американската консултантска компания „Мърсър“, която прави годишна класация за безопасността и качеството на живот в 230 града по целия свят. Сред тях е и българската столица София.

Класацията излиза броени дни след кървавите терористични атентати в белгийската столица, пише Bild.

Оказва се, че най-опасните градове на Стария континент са Киев, Белград и София, като българската столица заема първото място сред градовете от Европейския съюз.

Оценката е направена на база критерии като ниво на престъпност, вътрешна стабилност, държавна полиция и правосъдие, геополитическата ситуация със сигурността. Според класацията германските градове не са сред опасните за живеене.

Украинската столица попада на първо място в класацията заради военните действия, които се водят в източната част на страната, докато Белград е сочен като втория най-опасен град заради вандализма и кражбите.

Негативите за София идват най-вече заради протестите, които измъчват често най-бедната държава в ЕС. Столиците на Румъния (Букурещ) и Хърватия (Загреб) заемат съответно четвърта и пета позиция, следвани от градовете на балтийските държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *