София привлича най-много инвестиции

София привлича най-много инвестиции. Край столицата се правят не само складови бази и логистични центрове, но се изграждан и нови производствени предприятия. Общата сума на разходите на бизнеса за придобиване на дълготрайна материални активи (ДМА) през 2015 г. е 21,191 млрд. лв., сочат данните на НСИ. Като близо 45% от тези инвестиции, или над 9,606 млрд. лв. са направени в Югозападния район на страната, в който попада и София. Имено затова в столицата и заплатите са най-високи като изпреварват с близо 60% възнагражденията в останалата част на страната.

Най-много разходи за придобиване на ДМА се правят в сектора добивна и преработваща промишленост; доставяне на води; канализационни услуги и управление на отпадъци. Само за година в този сектор са налети 5,975 млрд. лв. Като тези пари са разпределени сравнително равномерно в страната. Отново районът около София е привлякъл най-много средства, но разликата не е толкова голяма спрямо останалите региони. В сектора промишленост, води и канализационни услуги инвестициите в ДМА в Югозападния район на страната през 2015 г. са 1,6 млрд. лв. На следващо място е Североизточният район, в който са вложени 1,184 млрд. лв. По малко над 1 млрд. лв. в този сектор са привлечени и в Югоизточния и в Южния централен район. Доста по-малко инвестиции в сектора са привлечени в Северозападния (560 млн. лв.) и Северно централния район (480 млн. лв.). Именно тези два района в Северна България се отличават с най-малко привлечени общи инвестиции в ДМА – съответно 1,519 млрд. и 1,77 млрд. лв. Затова в Северозападна България заплатите са най-малки, цените на имотите са най-ниски, а хората бягат към по-големите градове или дори в чужбина за да си търсят работа.

Вторият най-привлекателен сектор за парите на бизнеса е търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство. За година за придобиване на ДМА в този сектор са вложени 5,156 млрд. лв. Като тук районът около София привлича над 54% от средствата. Вложенията в ДМА от този сектор в Югозападния район са 2,791 млрд. лв.

Подобно е положението и в следващия сектор, който привлича най-много капитали – операциите с недвижими имоти. Общата сума на средствата за придобиване на ДМА в сектора е 1,535 млрд. лв. Като от тях 967 млн. лв., или 63% са насочени в Югозападния район, в който попада и София, информира в.Стандарт. На второ място, но с много по-малко привлечени средства, се нарежда Югоизточния район, където в операции с недвижими имоти са вложени само 171 млн. лв.

Подобни големи различия в инвестициите между районите на страната има и при останалите сектори на икономиката. В резултат, районът който се нарежда на второ място по разходи за ДМА е Южния централен с 2,9 млрд. лв. Това е над три пъти по-малко, от средствата вложени в Югозападния район. Ако се погледне по-общо се оказва, че инвестициите в ДМА в Южна България са 15,344 млрд. лв. за година. А в Северна България са само 5,843 млрд. лв. Това определя и голямата разлика в икономическото развитие на Южна и Северна България.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *