София привлича 54% от инвестициите в страната

София привлича 54% от инвестициите в страната. Тя се развива като зелен и иновативен град и е една от европейските столици с най-голям ръст на стартиращи компании в IT сектора. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в речта си пред Европейския форум „Предприемачество за растеж“.

„София привлича 54% от инвестициите в цялата страна. Това, което ние в София се стремим да правим след създаването на специалната Общинска агенция за инвестиции, е чрез агенцията за инвестиции, чрез Общинския гаранционен фонд и Общинска банка, да подготвим такива механизми за подкрепа на стартиращи компании, които да стимулират, да подпомогнат, включително финансово, работата на предприемчивите млади хора. Идеята е да се стимулира предприемачеството сред млади хора до 29 години и такива, които искат да създават свой-собствен малък бизнес“, каза Фандъкова, цитирана от Дарик.

Тя подчерта, че софийската Агенция за инвестиции и приватизация вече е сертифицирана да дава инвеститорски клас Б, което е насочено именно към компаниите от малкия и среден бизнес.

„Изграждането на „София тех парк“ е също сериозна стъпка на държавата в тази посока, информира econ.bg. На второ място нашият ангажимент е да успеем да привлечем част от модерните технологични решения в управлението на града и в подобряването на условията на живот“, изтъкна кметът.

Фандъкова вярва, че примерът на столицата с развитието на силен IT сектор и високи технологии е важен стимул и възможност за развитието и на много други български градове и региони.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *