София се отказва от проекти с осигурено финансиране

Строителството на кръстовищата на две нива в София ще бъде отложено, въпреки че за тях е осигурено финансиране от Европейската инвестиционна банка в размер на 45 млн. EUR. Официалното обяснение на общинарите е да не се блокира София предвид строежа на метрото и текущите ремонти. Според източници на в. „Пари“ причина за замразяването на проектите е липсата на пари за съфинансиране на проекта. Правителството трябваше да осигури още 43 млн. EUR, за да бъдат реализирани проектите.
Идеи
Общо 88 млн. EUR ще струва изграждането на 6 кръстовища на две нива. Те трябваше да бъдат изградени на бул. „България“ и бул. „Ив. Евстатиев Гешов“, на „Свети Георги Софийски“ и бул. „Ив. Евстатиев Гешов“, на бул. „Драган Цанков“ и Алея „Яворов“, на ул. „Стоян Михайловски“ и Алея „Яворов“, на бул. „Сахаров“ и бул. „Андрей Ляпчев“, както и на бул. „Сливница“ и „Мария Луиза“. Преди време на заседание на общинския съвет беше решено последното кръстовище на 2 нива да се изгражда по-нататък едновременно със строежа на метрото. Най-вероятно тази година ще стартира изграждането само на кръстовището на бул. „Сахаров“ и „Андрей Ляпчев“, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

На масата
Ще водим преговори с Европейската инвестиционна банка, за да пренасочим одобрения заем от 45 млн. EUR за естакадите за други проекти, каза Христов. По договор средствата трябва да бъдат усвоени за 3 години. Гратисният период за погасяването на дълга е 4 години, а след това срокът за изплащане е 25 години. В условията по кредита е записано също, че общината може да замени някоя от естакадите с друга, увери преди време зам.-кметът Минко Герджиков.

Красимира Янева, в-к Пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *