София ужилена със 100 милиона

Уволняват 15 сини шефове от общинските фирми

София е ужилена поне със 100 млн. лв. от скандалната общинска фирма „Софийски имоти“. Това потвърди кметът Бойко Борисов пред „Стандарт“ вчера.

60 млн. лв. са потънали само в смесени дружества като „София сити къмпани“ и „Парк Мария Луиза“.

Голямото ужилване е по схемата продажба на супер скъпи имоти за жълти стотинки или включването им с капитала на смесени дружества, коментира Борисов. Разликите между пазарните цени и тези, на които са се продавали имотите, са огромни. Магазин на бул.“Витоша“ е бил харизан за 14 700 лева. А сега общината продава търговско помещение на „Кърниградска“ от 17 кв. м за 2300 евро на квадрат.

Отделно най-апетитните парцели в Борисовата градина, Южния парк и на други места в столицата са включени в капитала на смесени дружества и са потънали в тях.

„Софийски имоти“ не дадоха нито един протокол от проведените общи събрания, каза шефът на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Въпреки двете писма на кмета от фирмата отказали да предоставят документите. Не могат да откажат обаче на прокуратурата, допълни Ганчев. Днес разкритията на Столичния инспекторат ще бъдат внесени при магистратите.

Междувременно вчера се разбра, че 15 от общо 30 членове на СДС в бордове на общински фирми ще бъдат отстранени от постовете им. Това заяви Стефан Иванов, шеф на групата на сините в общинския съвет. Решението било продиктувано от нежеланието на сегашните седесари да плащат за чужди грешки от миналото. С тази стъпка отговаряме на обвиненията, че дружествата са партийни касички, допълни шефът на СОС Владимир Кисьов. Изтеглянето на хората от управителните тела не е заради нарушения, твърди Иванов. Като се намалят парите за шефски заплати, дружествата щели да се оздравят финансово. Сините призоваха и останалите партийни групи в общинския съвет да направят същия жест.

Имаме само 21 представители в бордове, а СДС – 70, контрира Христофор Христов от БСП. Според него червените съветници нямат нужда от PR акция като тази на сините, иначе били също за намаляване на шефовете. ССД няма досега издънка в общинските фирми, категоричен е Радо Кацаров от партията на Софиянски. Техните бордоваци били експерти, а не хора с политически назначения. Радвам се на СДС, но мярката е половинчата, коментира кметът Бойко Борисов. Още преди 7 месеца той предложи общинските фирми да се управляват от по трима души. Според него бордовете трябва да се закрият и да се обяви конкурс за постовете.

Сияна Севова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *