Софтуерната компания „Фадата“ придоби дружество в Германия

Основаната от българи софтуерна компания „Фадата“, която развива международния си бизнес от централата си в София, се разраства към германския пазар с придобиването на бутиковия разработчик на мобилни приложения за застрахователната индустрия Impeo Software.

С обединяването на усилията на двата екипа се цели увеличаване на функционалностите на основния продукт на компанията – платформата за автоматизиране на застрахователния бизнес (INSIS) и увеличаване на продажбите в Германия. Размерът на инвестицията не се съобщава, но се посочва, че средствата идват от фонда за дялови инвестиции Riverside Company, който купи мажоритарния дял във „Фадата“ през зимата на 2015 г. в партньорство с друг голям стратегически инвеститор в сектора – британската Charles Taylor.

Съюз с амбиции

Сделката бе оповестена след финализирането й в началото на август на корпоративната страница на „Фадата“. Към днешна дата Impeo работи като нейно дъщерно дружество и според прессъобщението ще продължи да бъде развивана в нишовия сегмент, в който се е специализирала, и то от основателите и досегашните й мениджъри, които на практика получават мощен финансов и ресурсен гръб.

Придобиваната компания е базирана в Мюнхен, Бавария, и е специализирана в разработването на приложения, които улесняват дистрибуцията на застрахователни продукти на крайните потребители. Това са наричаните на професионален жаргон one-stop-shop front-office продажби, главно чрез мобилни приложения. Потребители на изработваните от нея продукти са застрахователни компании, застрахователни брокери, пенсионни дружества, банки и иновативни FinTech компании с техните disruptive модели.

В същото време основният продукт на „Фадата“, INSIS (акроним от Insurance Integrated System), представлява модулна система, която позволява автоматизиране на застрахователния бизнес не само като продажби към крайните клиенти, което оптимизира разходите, но и като комуникация с дистрибутори и партньори. Оттам и целите, които се преследват с обединението на двата екипа, са комбиниране на функционалностите на продуктите, което да усъвършенства предлагания INSIS и да увеличи продажбите, особено на германския пазар.

„Забележителните продукти на „Фадата“ ще получат допълнителен тласък за развитие с ноу-хауто, което Impeo притежава в областта на потребителското търсене“, коментира в прессъобщение Мартин Скот, партньор в Riverside. „Силните страни на Impeo са задълбоченото познаване на германския пазар и предоставянето на клиентски ориентирани технологични решения, които помагат на застрахователите да продават по-добре своите продукти“, допълва Джон Макдоналд, главен изпълнителен директор на „Фадата“. „Мюнхен ще се развива като наша основна операционна база за региона, чрез която да увеличим клиентската си база и предлаганите услуги“, отбелязва Ралф Бояра, съосновател на Impeo.

Защо Бавария

Към момента „Фадата“ движи бизнеса си чрез операционен център в София, където към края на миналата година работят 154 души. Централата й е в Лондон, Великобритания. От финансовия отчет на дружеството за 2016 година се вижда, че основните му клиенти са в чужбина. При постъпления от близо 24 млн. лв. за периода 17.6 млн. лв. идват от продажби в Европа (без да се изброяват държавите), 5.8 млн. лв. от трети страни и малко под 300 хил. лв. от българския пазар, информира в.Капитал. Това може да означава, че и сега германският пазар е силен за компанията и придобивката би затвърдила и укрепила позициите й там.

„Фадата“ е основана през 1990 година, като преди навлизането на външните инвеститори преди две години собствеността в нея си поделяха шест физически лица, сред които тогавашният управител Анри Леви (с 27%) и Андрей Костов, Александър Андреев, Бойко Кочев, Петър Петров и Ренета Екимска, всеки с по 16.58%. Продажбата на 80% от „Фадата“ през 2015 г. срещу 20 млн. евро бе втората голяма сделка на софтуерния пазар в България (след тази за „Телерик“), при която създадена от местни предприемачи компания бе придобита от стратегически международен играч.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *