Софтуерът поскъпва до 30% догодина

Цените у нас ще се изравнят с тези в Евросъюза

Стефан Кючуков

Продуктите на „Майкрософт“ ще поскъпнат с 20-30% след влизането на България в Евросъюза. В момента софтуерът на компанията е продаван у нас на по-ниски от базовите цени. Но тази политика не може да продължи след 2007 г., защото може да се намеси Европейската комисия. В отделните страни на ЕС не може да има различни цени за един и същи продукт, обясни управляващият директор на „Майкрософт България“ Теодор Милев. Повишаване на цените между 20 и 40% е имало и в последните 10 страни, които се присъединиха към ЕС.

Сега 70% от служебните компютри в България ползват софтуера на „Майкрософт“ чрез абонаментни договори. Така новите продукти на компанията се получават без допълнително заплащане. Всеки потребител, който има над 5 компютъра, може да направи абонаментен договор.

Тестовата версия на новата операционна система Windows Vista, както и Microsoft Office 2007 бяха представени по време на конференцията „Дни на „Майкрософт“ 2006″. Основната версия на Vista ще излезе до 6-9 месеца. Няколко месеца след това ще бъде готова и версията на български език. Основното предимство на новия софтуер е повишаването на бързината на работа. Например, ако търсите някакъв документ, е достатъчно да напишете ключова дума. Така софтуерът веднага преравя съдържанието на всички документи в компютъра, както и на тези в електронната поща и служебната мрежа.

Компютърът вече ще служи и за телефонен секретар, ако не сте на бюрото си. Изискванията към компютъра да се ползва Vista са процесор от 800 мегахерца и памет 512 RAM.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *