Софтуерът ще се плаща като телевизията и интернет

Идеята софтуерът да се плаща като комунална услуга се превръща в реален бизнес модел за все повече компании. Традиционните схеми за покупка на вечни лицензи за програмите, с които работят професионалисти и офис служители, скоро ще станат спомен от миналото.

Клиентите на софтуерните компании ще трябва да плащат постоянно и „доживот“ за продуктите, които ползват, така както всеки плаща ежемесечни сметки за телевизия и интернет, ток, вода и други комунални услуги, пише TechNews.bg .

И в момента редица облачни услуги – например за музика, съхранение на данни, офис приложения и други – се предлагат по подобен начин. Но какво ще кажете за софтуер като услуга на професионални пакети за проектиране от рода на AutoCAD? Скоро, много скоро – от 1 февруари 2016 г. не само AutoCAD, но почти всички останали софтуерни продукти на Autodesk ще се предлагат единствено на базата на регулярни абонаментни плащания.

Американският разработчик обяви, че след една година ще прекрати продажбите на пожизнени лицензи за флагманските си продукти AutoCAD, 3ds Max, Maya, InfraWorks, Inventor, MotionBuilder и други, общо 22 професионални програми. Считано от 1 февруари 2016 г., новите клиенти на Autodesk ще трябва да плащат за софтуера регулярно, за да могат да го ползват в работата си.

Новата схема на плащане се представя от Autodesk като нещо много добро за клиентите – те ще могат да съкратят първоначалните разходи, да опростят управлението на продуктите и да добавят лесно нови инструменти в работния процес. Освен това подобни лицензи ще позволят на клиентите на Autodesk да ползват софтуера на компанията на повече устройства.

Софтуерът, доставян с временни лицензи, няма да се различава по състав и начин за съхранение на файловете от този с постоянен лиценз. Всички приложения и данни ще се съхраняват на локалния компютър, а потребителите ще ползват винаги последните версии на продуктите с максималния набор от възможности, уверява Autodesk. Клиентите на компанията, закупили постоянни лицензи до 1 февруари 2016 г., ще могат да продължат да ги ползват.
„Нашите клиенти отдавна се нуждаят от по-гъвкав подход към лицензирането и по-бърза възвращаемост на инвестициите в софтуер. Преходът към абонаментен модел ще позволи на Autodesk да удовлетвори тези нужди, като заедно с това предостави лесен достъп до широко портфолио от технологии“, коментира Андрю Анагност, вицепрезидент на Autodesk.

Преходът към абонаментен модел е отчетлива тенденция на пазара за софтуер. През юни 2013 г. Adobe Systems прекрати пускането на нови версии на пакета Creative Suite и го замени с облачна услуга Creative Cloud. Всички приложения в пакета се продават под формата на абонамент, вкл. Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver и Premiere Pro.

Клиентът вече няма възможност да плати еднократно за дадена програма и да я ползва докато му е необходима – вместо това се изискват регулярни плащания на месечни или годишни такси.

Най-големият разработчик на софтуер, Microsoft, също върви в това направление. Компанията пусна облачната услуга Office 365, която концептуално наподобява Creative Cloud – например, по заделянето на пространство в облака и възможността за зареждане на приложения на локалния компютър. Но Microsoft все още не се е отказала от постоянните лицензи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *