Социалните мрежи издишат в битката с чат приложенията

Нова тенденция e напътда завладее света на технологиите. Младите потребители– основен двигател на високотехнологичния сектор,все по-трайно започват да обръщат гръб на големите социални мрежи, като Facebook и Twitter, и се насочват към мобилните чат приложенията. Това показа проучване на изследователската компания GlobalWebIndex, цитирано от WBP Online.

Докладът констатира, че делът на редовно използващите Facebook тийнейджъри е спаднал с 9% през 2013 г. Платформата за видео клипове YouTube пък е изгубила 7% от активните си млади потребители, докато при Twitter и Google+ пониженията са достигнали съответно 3% и 4 на сто.

За разлика от ситуацията при социалните мрежи, пазарният дял на програмите за мобилен чат е нараснал бързо сред тийнейджърите през 2013 г. Интересът към Snapchat се е покачил с 60%. При Kik Messenger растежът е достигнал 59%, докато WhatsApp и WeChat са се използвали от 20 на сто от тийнейджърите по света.

Добра новина за производителите на мобилни телефони е констатацията, че 68% от тийнейджърите са имали достъп до интернет посредством подобни устройства през 2013 г. Равнището е с 5 процентни пункта над постигнатото година по-рано.

Достъпът до глобалната мрежа посредством таблети пък е нараснал със 7 процентни пункта до 23% спрямо същия период на предходната година.

Освен това почти две трети (64%) от тийнейджърите с достъп до интернет са заплащали за някаква форма на цифрово съдържание или услуга през всеки от месеците на 2013 г. Младите хора са били склонни да плащат най-вече за музика, мобилни приложения и онлайн игри.

Най-популярната операционната система за мобилни телефони сред тийнейджърите е била Android (62 %), докато iOS на Apple е билa използван от едва 19% от младите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *