Социалните партньори решават за пенсионирането при първа и втора категория труд

© Снимка:   БГНЕС

 
 

 

 

Социалните партньори продължават преговорите за параметрите на пенсионната реформа. В бюджета на общественото осигуряване за следващата година се залага покачване на вноската за пенсия с 1,8 на сто. Има постигнат консенсус и по предложението стажа за пенсия да започне плавно да нараства с по 4 месеца от 2015 година, като достигне 37 за жените и 40 за мъжете.
Днес се очаква окончателното решение за пенсионирането на работещите при първа и втора категория труд.
Социалният министър Тотю Младенов предложи и догодина НОИ да поеме плащането на ранното пенсиониране, като междувременно се постигне консенсус за периода след 2012-та година, така че работниците да не бъдат ощетени, а в НОИ да не се трупа допълнителен дефицит.
Бюджетът на НОИ за 2011 година не предвижда повишение на пенсиите, но осигурителните прагове по професии ще нараснат средно с 5.6 на сто. За самоосигуряващите се лица се въвеждат три нива на минимални месечни осигуровки – 450, 500 и 550 лева. Размерите на обезщетенията ще се запазят на нивата от тази година. След покачването на осигуровката дефицитът би трябвало да намалее с 400 милиона лева спрямо тазгодишния, от праговете се очакват още 110 милиона лева повече.
На днешното заседание социалните партньори трябва да разгледат и проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса, който предвижда през следващата година здравната вноска да остане в размер на 8 на сто.
Очаква се през следващата година болниците да работят с прогнозни, а не с делегирани бюджети, което на практика означава, че отново ще има лимити. Не се променят планираните средства за първична извънболнична помощ и за дентална помощ спрямо тази година. Бюджетите за прегледи при специалисти в извънболничната помощ, за амбулаторни изследвания и за лекарства за домашно лечение ще бъдат увеличени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *