Социалните партньори решават за пенсионирането при първа и втора категория труд

© Снимка: БГНЕС

Социалните партньори продължават преговорите за параметрите на пенсионната реформа. В бюджета на общественото осигуряване за следващата година се залага покачване на вноската за пенсия с 1,8 на сто. Има постигнат консенсус и по предложението стажа за пенсия да започне плавно да нараства с по 4 месеца от 2015 година, като достигне 37 за жените и 40 за мъжете.
Днес се очаква окончателното решение за пенсионирането на работещите при първа и втора категория труд.
Социалният министър Тотю Младенов предложи и догодина НОИ да поеме плащането на ранното пенсиониране, като междувременно се постигне консенсус за периода след 2012-та година, така че работниците да не бъдат ощетени, а в НОИ да не се трупа допълнителен дефицит.
Бюджетът на НОИ за 2011 годинане предвижда повишение на пенсиите, но осигурителните прагове по професии ще нараснат средно с 5.6 на сто. За самоосигуряващите се лица се въвеждат три нива на минимални месечни осигуровки – 450, 500 и 550 лева. Размерите на обезщетенията ще се запазят на нивата от тази година. След покачването на осигуровката дефицитът би трябвало да намалее с 400 милиона лева спрямо тазгодишния, от праговете се очакват още 110 милиона лева повече.
На днешното заседание социалните партньори трябва да разгледат и проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса, който предвижда през следващата година здравната вноска да остане в размер на 8 на сто.
Очаква се през следващата година болниците да работят с прогнозни, а не с делегирани бюджети, което на практика означава, че отново ще има лимити. Не се променят планираните средства за първична извънболнична помощи за дентална помощ спрямо тази година. Бюджетите за прегледи при специалисти в извънболничната помощ, за амбулаторни изследвания и за лекарства за домашно лечение ще бъдат увеличени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *