Социалните системи на България и Кипър ще бъдат свързани чрез електронна информационна система

Българите, живеещи в Кипър, ще получават по-бързо и по-лесно необходимите им документи и социални плащания от двете страни, ще се ускори излизането на решения за пенсиониране и други социални случаи. Тези процедури значително ще се подобрят с изграждането на обща за България и Кипър електронна информационна система в социалната област. Чрез нея ще се модернизира координацията между социалните системи на двете страни, което ще е от полза за нуждаещите си от социални услуги граждани.
Тези проблеми се обсъждат на започналата вчера  в Никозия тридневна експертна среща. В нея участват 7 представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите, които ще бъдат свързани в бъдещата система. Техни партньори от кипърска страна са социалното и финансовото министерство.
Съвместният проект между двете социални министерства започна през декември 2011 година и се финансира от европейски фондове. Крайният резултат се очаква през 2014 година, когато електронната система трябва да заработи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *