Спада продажбата на алкохол в Русия

Официалните продажби на алкохол в Русия са намалели с 9 на сто през последните седем години. Това е резултат от въвежданите ограничения по време и място в продажбите на спитни напитки, съобщи БТА като се позова на Би Би Си, която цитира в. „Ведомости“. Данните са от държавната агенция „Роспотребнадзор“.

 

Според експерти нито ограниченото време за продажба на алкохол, нито задължителните разстояния от търговския обект до социалните учреждения наоколо не се отразяват особено на алкохолната употреба. Въпросът опира най-вече до цената на легалния алкохол – минималната цена на бутилка водка обаче нарасна двойно от 2010 до 2015 г. (от 89 на 185 рубли за половин литър), затова тя вече не се харчи толкова, посочва маркетологът Вадим Дробиз ,информира economynews.bg.

Хората в Русия купуват по-малко легална водка, но това не означава, че са взели да пият по-малко изобщо, уточнява аналитикът. Успоредно с поскъпването на водката се разширява пазарът за нелегален алкохол, неотчитан от официалната статистика, допълва той.

 

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *