Спадът в инвестициите гони 90-те процента

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за първата половина на тази година спадат до 560 млн. EUR, което е 86% по-малко от втората половина на миналата година и с 91% под тези от първата половина на 2008 г., показват данните от доклад за четиримесечието на CB Richard Ellis.
Първата тройка
Върхът на инвестиционната активност е отчетен в Русия (249 млн. EUR), Полша (114 млн. EUR) и Чехия (73 млн. EUR). Инвестициите в тези три страни представляват 78% от целия инвестиционен обем, което е ръст спрямо 65%, отчетени през първата половина на миналата година.
Най-голям дял по сектори има офис сегментът (48%), докато търговските имоти отчитат значително по-малко спрямо нивата от последните няколко години. Въпреки това секторът остава относително стабилен при сегашните икономически условия. Прави впечатление, че инвестиционната структура в сектора е значително променена спрямо миналата година, като чуждестранните инвестиции са намалели от 80-85 на 60%. Очаква се инвестиционната активност да се увеличи през втората половина на годината, като на няколко пазара в региона вече има ясни знаци за растеж.
Криза край Балтика
Наемите на офиси в столиците на балтийските страни са отчели рекордно понижение с повече от 30% през първата половина на тази година, сочат данни на Re&Solution. Въпреки това в края на периода наемните нива се стабилизираха и през втората половина на годината се очаква ръст, пише PropertyEU.
В края на второто тримесечие на 2009 г. свободните офиси във Вилнюс са достигнали 20%, което е драстично покачване в сравнение с минималните 1-3% през периода 2006-2008 г. Свободните площи са били сравнително по-малко при офис сградите клас А – 16%, докато при офисите клас B са 24%, или общо в литовската столица в края на миналия месец е имало 60 хил. кв. м свободни модерни офис площи.
Спад след рекорда
Собствениците на офиси и строителните предприемачи в Рига също са изправени пред трудности след рекордната 2008 г., когато на пазара излязоха близо 100 хил. кв. м офис площи. Според прогнозите свободните офиси в Рига ще достигат 15% от общия обем на тези площи през 2009 г.
Офис пазарът в Талин не изглежда много по-различно. В столицата на Естония се очаква свободните офис площи да достигнат 14% до края на 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *