Спад в жилищното строителство

Според данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2009 г. спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради и жилищата в тях намаляват с 24.7%, а застроената им площ с 23.9%. През януари 2010 г. общата строителна продукция намалява с 30.7% в сравнение със същия месец на предходната година. При строителството на сгради е регистриран спад на произведената продукция с 38.4%, докато при гражданското строителство има намаление с 12% спрямо януари 2009 г. което е показателно, че строителните предприемачи насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, свързани с инфраструктурата.
Причината за това е основно политиката на банковите институции, които не отпускат средства на фирми, търсещи кредитиране на нови проекти за строителство на сгради. Имайки предвид настоящата икономическа ситуация такива кредити се считат за рискови и съответно не могат да бъдат реализирани, смятат от Arco Real Estate. В същото време банките все по-охотно се насочват към кредитиране на физически лица за покупка на вече завършени и готови апартаменти.
Недостатъчното кредитиранe на инвеститорите би довело през идните 1-2 години до трудно започване и завършване на нови проекти, което означава, че готовата строителна продукция значително ще намалее и няма да може да покрива жилищните нужди. Пазарът на недвижими имоти ще бъде ограничен само в рамките на вече построеното до момента, което от своя страна е на ръба на изчерпването.
Ако темповете на намаление на строителната продукция през следващите тримесечия до края на 2010 г. се запазят, това, което ни очаква през 2011, 2012, 2013 г. е недостатъчен брой новопостроени жилища в столицата, които няма да могат да задоволят жилищните нужди на непрекъснатото разрастващият се град. Това от своя страна ще доведе и до повишаване на цените на жилищните имоти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *