Спад в цената на петрола след споразумение между Иран и Русия

Цената на суровия петрол регистрира понижение от над 1% днес в резултат на постигнатото частично споразумение между Иран и Русия относно ядрената програма на Иран и след силния ръст в цената му в петък след атентат в Саудитска Арабия.

Фючърсите на ценната суровина с доставка през април регистрираха понижение от 0.85 долара, или 1.4%, до ниво от 62.05 долара за барел, спрямо нивото на затваряне на суровия петрол в петък на щатските стокови пазари.

Понижение регистрира и цената на петрола тип брент, който загуби 69 цента от стойността си до ниво от 61.91 долара за барел с доставка през април.

Спадът в цената на петрола се предопредели основно от изнесената в неделя информация, че Иран е постигнал принципно споразумение с Русия относно съвместно разработване на ядрената програма на страната, която Европа и САЩ считаха за прикритие на разработване на ядрено оръжие.

Ръстът през изминалата седмица стана реалност и след серия от атентати в Нигерия и в Саудитска Арабия, където две превозни средства с експлозиви са се опитали да влязат в рафинерия в източната част на страната, убивайки трима и оставяйки близо 10 ранени пазачи преди да бъдат спрени на втората защитна линия.

Така само в петък цената на петрола се повиши със значителните 4%, завършвайки деня при ниво от 62.91 долара за барел.

Въпреки спада в цената на петрола през днешния ден анализаторите очакват той да бъде относително кратък и важното психологическо ниво при 60 долара за барел суров петрол да не бъде преодоляно на фона на голямото геополитическо напрежение в световен мащаб.

На фона на спада в цената на петрола азиатските индекси отбелязаха повишение, като японският Nikkei 225 завърши първия ден от новата седмица с повишение от 0.6% до ниво от 16 192.95 пункта.

Ръст регистрираха и останалите основни азиатски индекси, като тайванският претеглен индекс добави 0.4% към стойността си, а корейският KOSPI се повиши с 0.7% до ниво от 1 374.88 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *