Спад в цената на петрола

Петролът изгуби част от стойността си спрямо цените си при отварянето на борсата през четвъртата търговска сесия за тази седмица, съобщава агенция „Ройтерс“.

Петролът сорт Brent поевтиня с 0,66% до $ 40,80 за барел, докато американският лек суров петрол WTI изгуби 0,47% до $ 38,11 за барел.

Причината за лекото поевтиняване на суровината на международните пазари е, че глобалното търсене отново се оказа недостатъчно, за да компенсира свръхпредлагането в световен мащаб.

Освен това инвеститорите се подготвят за обявяване на още стимули за европейската икономика от страна на ЕЦБ, което от своя страна ще покачи стойността на долара спрямо еврото.

Въпросите около устойчивостта на потреблението натежа на пазарите. Икономическото забавяне на Китай е довело до спад и на цялостния износ с една четвърт през февруари, като това е най-лошият му срив от 2009 г. насам.

Продажбите на автомобили в Китай, ключов двигател на търсенето на горива, през февруари са се понижили с 3,7% на годишна база до 1,37 млн. броя, показаха данни на китайската асоциация за пътнически автомобили във вторник.

След стабилния ръст от края на февруари в резултат на понижаващия се брой на американските кладенци, петролните пазари се засилиха допълнително, след като руският енергиен министър заяви, че между 20 март и 1 април може да има среща за замразяване на добива между ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и страните извън картела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *