Спад заля борсите в Азия

Азиатските индекси започнаха седмицата с понижения, като единствено борсите в Китай и Южна Корея продължиха своето възходящо движение. Подновените тревоги за състоянието на икономиката доведоха до спад на инвеститорската активност, поевтиняваненапетролаи разпродажби на акциите на добивните и транспортните компании.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите в 10 азиатски и 2 тихоокеански страни, се понижава с 0,8% до 101,96 пункта. Борсовият измерител изгуби 1% от стойността си през изминалата седмица и записа втори спад за последните три седмици.
Поскъпването на компаниите от добивния, транспортния и енергийния сектор му помогна да отчете рекордно висок тримесечен ръст от 28% за периода април – юни. В края на миналата седмица пазарната оценка на компаниите в неговия състав е била 1,5 пъти по-висока от нетната стойност на техните активи, по данни на Bloomberg.
Японският Nikkei 225 изгуби 1,4% до 9680,87 пункта и отбеляза четвърта поредна негативна сесия. По-широкият Topix изгуби 0,9% до 912,4 пункта на фона на рекордно нисък изтъргван оборот за тази година. Поскъпването на японската йена спрямо долара и еврото оказа натиск върху акциите на местните компании износителки.
Дори позитивният икономически доклад на Японската централна банка не успя да спре разпродажбите, защотоинвеститорите предпочетоха да закрият определени позиции в навечерието на новия корпоративен сезон в САЩ. Сесията в Хонконг също приключи с понижения, след като Hang Seng изгуби 1,2% до 17979,41 пункта.
В Австралия S&P/ASX 200 изгуби 0,9% до 3783,7 пункта, след като данните на финансовата група ANZ Banking Group показаха, че свободните работни места, обявени във вестниците и сайтовете за работа, се понижават с 6,7% на месечна и с 51,4% на годишна база през май.
Това е 14-ти пореден месечен спад на показателя, което очертавамрачни перспективи пред пазара на труда. Безработицата в Австралия достигна 5,7% от работната сила през май.
Индексът на сините чипове в Китай CSI 300 се повиши с 1,4% до 3374,75 пункта, а в Южна Корея KRX 100 се покачи с 0,8% до 2969,37 пункта. Миналата седмица донесе ръст от 6,4% за CSI 300 и 2,1% за KRX 100.
Днес стана ясно, че правителството на Южна Корея възнамерява да инвестира над 84 млрд. щатски долара през следващите пет години за подобряването на енергийната ефективност на южнокорейската икономика. Целта е индустриалният сектор на страната да бъде по-малко зависим от изкопаеми горива като въглища и петрол и по този начин да се насърчи икономическия растеж.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *