Спад на бизнес доверието в бързоразвиващите се икономики, отчита доклад

Спад на бизнес доверието в бързоразвиващите се икономики отчита новото изследване на доставчика на гъвкаво работно пространство „Регус“.

В доклада се посочва, че през следващите 12 месеца българските фирми ще се фокусират върху задържането на персонала, с цел оптимизиране на бизнес процесите и извличане на максимална полза от наличните активи, без да се налагат компромиси с плановете за разширяване.

Според изследването, проведено сред повече от 20 000 служители на висши ръководни позиции в 95 страни, ефективността се превръща в ключов фактор за запазване на конкурентоспособността, без компромиси по отношение на растежа. Проучването разкрива, че фирмите ще приоритизират в световен мащаб мерките за намаляване на разходите – от задържане на таланти до гъвкаво работно пространство. Целта на мениджърите е да извлекат максимална полза от съществуващите активи, както и да постигнат бързо и гъвкаво разширяване.

Докато в развитите икономики нивата на доверие са се повишили с пет пункта до 109 (според Индекса за бизнес доверие – BCI на компанията), в развиващите се страни е имало спад от девет пункта до 117. В България бизнес доверието през април 2013 г. е спаднало от 104 пункта до 100, което е доста под средните за света 113 пункта.

Фирмите, които отчитат ръст в приходите в България, са намалели от 35 до 33% от април до октомври. За същия период от 29% до 24% намаляват компаниите, които отчитат ръст на печалбите. Един от пет (22%) представители на бизнеса планира редуциране на фиксираното офис пространство, се посочва още в проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *