Спад на производствените цени в Германия за десети пореден месец

Индексът на цените на производител (PPI) в Германия се понижи на годишна база през март за десети пореден месец, показват данни на федералната германска статистика Destatis.

Индексът PPI през май регистрира изненадващ спад от 0,2% на месечна база при прогноза за непромяна (0,0%) след понижение с 0,1% през април.

На годишна база беше регистриран спад на производствените цени на Германия за десети пореден месец, като индексът PPI се понижи през май с 0,8% (при прогноза за понижение с 0,7%) след спад с 0,9% през предходния месец.

Основна причина за поредните слаби данни е рязкото понижение на енергийните цени с 2,6% на годишна база (спрямо май 2013-а).

Изключвайки енергийните цени, индексът PPI на Германия през май се понижи с 0,2% на годишна база и беше през промяна (0,0%) на месечна база.

Днешните данни са пореден знак, че все още няма сигнали за зараждащ се инфлационен натиск в Германия и могат да подновят опасенията за по-продължителен период на дезинфлация и дори за риск от дефлация в цялата еврозона въпреки надеждите на редица представители на ЕЦБ, че инфлацията в региона вече оформи дъно от едва 0,5% през май, от което да започне постепенно да се повишава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *