Спад на цените на основните борсови стоки през 2014 г. прогнозират банки в САЩ

Прогнози на основни инвестиционни банки в САЩ предупреждават, че възвращаемостта за 2014 г. ще е отрицателна при основните борсово търгувани стоки. Очаква се спад от 15% при ценните метали, 10% при земеделските стоки, 2.5% на енергийните стоки и 4% при индустриалните метали.

В същото време френски анализатори намалиха прогнозата си за реколтата от пшеница в района на Черно море с 4 млн. тона, което е с 9 % по-ниско от миналата година. Очакванията за реколтата от царевица от района е са намалени с 3.9 млн.тона или 14.2 % в сравнение с миналата година.

Основни причини за това са геополитическият конфликт в Украйна и прогнозите за по-сухо време тази година. Други анализатори посочват липсата на финансиране, по-слабото наторяване, по-ниското качество на посевите, което ще доведе до по-голям риск за добивите.

В САЩ, които са най-големият производител на царевица в света, засетите площи са със степен на завършеност от 3 %. Прогнозите за времето за следващата седмица предполагат по-слаба интензивност на сеитбата, но към края на месеца времето ще позволи значително по-добри условия за сеитба, особено в Средния Запад.

Седмичният износ на соя от САЩ е 267 399 тона и е значително под очакванията.

Фючърсите на зърнените култури са смесени днес, като царевицата се понижава, пшеницата е без голяма промяна, а соята се повишава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *