Спестете до Коледа 30% от данъците си

Фирмите легално плащат по-малко налози със застраховки и осигуровки

Работодателите също могат да намалят данъците си. Фирмите могат да дават до 480 лв. годишно за доброволна осигуровка или застраховка „Живот“ на всеки свой служител. Върху тези пари фирмата няма да плати никакви данъци. След като работниците изтеглят парите си от пенсионния фонд или застрахователната компания, също няма да платят никакви данъци. Така могат да се спестят по 115,20 лв. данъци от всеки работник.Намалете легално данъците си за 2006 г. преди коледните празници, съветват експертите. Има три схеми за намаляване на налозите върху доходите и за да сте напълно изрядни, трябва да ги направите до края на декември. Най-разпространена е схемата с дарения. До 10% от годишния си доход може да дадете за дарения на социално слаби или инвалиди дори те да са ваши роднини. Върху тези пари няма да платите налози. За да докажете дарение на инвалид, трябва да имате договор за дарение, приемно-предавателен протокол и документ от ТЕЛК. За по-надеждно доказателство, че парите са дадени на човек с увреждания, може да ги преведете по банковата му сметка. В Закона за облагане доходите на физическите лица е изброено за кои дарения има данъчни облекчения. За „Фонда за лечение на деца“ можете да дадете до 50% от доходите си, а за култура – до 15%.

Ако след плащане на осигуровките годишният ви доход е 12 000 лв., дължите 2244 лв. данъци. Но ако дарите 10% на инвалид, ще спестите 288 лв. данъци. Ако работите само на заплата, ще трябва да подадете годишна данъчна декларация и държавата ще ви върне тези пари. Дарението може да бъде направено и чрез работодателя ви.

Другата схема за намаляване на данъците е, като дадете 10% от дохода си за доброволно пенсионно осигуряване. Важно е да знаете, че внесените сега пари за доброволна пенсия ще можете да изтеглите още в началото на 2007 г. Но в този случай върху сумата ще платите данък от 15%. Но данъкът върху годишни доходи над 7200 лв. е 24%. Така за годишни доходи от 12 000 лв. чрез вноски за доброволна пенсия може да се спестят 108 лв. данъци. Ако задържите парите си в доброволния фонд до навършване на пенсионна възраст, няма да платите никакви налози.

Третата схема за намаляване на налозите е да дадете до 10% от доходите си за застраховка „Живот“. След това при изтегляне на парите, както и при доброволното пенсионно осигуряване ще трябва да платите 15% данък. Но ако застраховката е със срок над 15 години, при изтичането й ще платите само 7% данък върху набраните средства.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *