Спестяваме 600 млн. от данъци догодина

БСП се отказа от идеята за по-висок налог за богатите

Депутатите от БСП няма да подкрепят идеята за данък за богатите, научи „Стандарт“. Наскоро от левицата беше лансирано предложение за данък от 28% за доходите над 1200-1400 лв., но то срещна отпор от НДСВ. Много депутати от БСП също не одобряват идеята и тя няма да бъде приета. Минималната работна заплата вероятно ще се вдигне на 180 лв. Това е над договореното с МВФ, но по-малко от исканията на социалното министерство.

600 млн. лeва ще спестим от налози догодина. Това ще стане, ако бъдат приети проектите на финансовото министерство за промени в данъчните закони, научи „Стандарт“. Те предвиждат намаляване с 3% на осигуровките и на данъка върху печалбата. От по-ниските вноски за пенсия в ръцете на бизнеса и хората ще останат 200 млн. лв. От БСП предложиха данък печалба да падне на 10%. Идеята вероятно ще бъде подкрепена и от НДСВ. Ако ДПС отстъпи от искането си 50% от печалбата да се приспада при реинвестиции, също ще подкрепи 10-процентна ставка на корпоративния данък. Така на бизнеса ще останат за харчене още 200 млн. лв. Не се притесняваме, че приходите в бюджета ще паднат. Очакваме, че много чужди компании ще пренесат част от дейността си в България, за да се възползват от ниския данък, коментираха хората на Пламен Орешарски. С влизането ни в ЕС няма да се плаща и ДДС при внос на стари коли. Оттук още 200 млн. лева ще останат за харчене. Министерството на финансите няма да предлага нова екотакса или по-скъпа регистрация за стари коли, за да компенсира загубите на хазната.

Месечният необлагаем минимум ще нарасне на поне 200 лв. Ако бъде подкрепена идеята на депутати за 220 лв. без данъци, хазната ще се раздели с още 50 млн. лв. За да се намалят осигуровките и данък печалба, най-вероятно няма да се осъществи идеята на Министерството на финансите за падане на данъка за доходи от 250 до 600 лв. с 2 пункта – от 22% на 20%. За да има реално намаляване на налозите за хората, БСП ще държи да се запази съотношението при плащане на осигуровки от работник и работодател на сегашните 35:65.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *