Специален знак доказва безопасността на китайски храни

От началото на септември хранителните продукти, произведени в Китай и предназначени за износ, ще носят специален знак, че са преминали тестове за безопасност. Новото правило бе въведено от Китайската комисия по контрола на качеството след скандално изтегляне на играчки, произведени в Китай, и породилите се подозрения за безопасността на други китайски стоки.

На продуктите, които са минали необходимия контрол, ще бъде поставян знакът CIQ (China Inspection and Quarantine), информира К2Капитал, цитиран от БТА.

Освен това производителите ще бъдат задължени да поставят на опаковката името и адреса на предприятието си, номера на партидата и датата на производство.

Според официален представител на Търговската палата на Китай тази мярка е необходима, макар че може да вдигне цената на китайските хранителни продукти.

Китайските власти заявиха, че 99 процента от експорта на страната са безопасни за здравето, а нападките срещу качеството на китайските стоки са форма на търговски протекционизъм. Комисията по контрола върху качеството заключи, че 86 процента от китайските продукти съответстват на стандартите за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *