Спецпрокуратурата обискира големи строителни фирми за данъчни измами

Под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на Националната агенция за приходите (НАП) проверяват дейността на „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“.И двете дружества се занимават сголеми инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки.

Компаниите са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групите на „Агромах“ ЕООД и на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от компании, наречени „буфери“ – „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД.Чрез тези буферни фирми се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

По този начин се намалява дължимият от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне, твърдят от прокуратурата.

От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус.Целта ефункциониране на създадената схема за данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лв.,избегнат за внасяне ДДС, смятат от прокуратурата.

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити златни накити на стойност около 500 хил.лв.

При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр. Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи иназначаване на експертизи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *