Спират газа на ”Кремиковци”, работниците – на бунт

Около 13.00 часа днес ще приключи процесът по спиране на природния газ към „Кремиковци”.
Това съобщи главният енергетик на комбината Николай Савов, цитиран от „Фокус“.
Изпълнението на аварийния план е започнало още вчера в светлата част на деня и продължава. Спирането се извършва нормално и по план. Между 12.00 и 13.00 часа се очаква да приключат всички технологични операции. След това ще бъде изпратено писмо до „Булгартрансгаз”, че могат да спрат подаването на газ.
Процедурата на спирането на синьото гориво започна още от понеделник. Тя продължава днес според разработения план, след като преговорите между представителите на бразилската компания CSN и ръководството на „Кремиковци“ АД за производство на кокс завършиха без резултат.
По думите на синдика на комбината Цветан Банков спирането на природния газ ще доведе до безвъзвратното унищожаване на коксохимическото производство, но останалите мощности на комбината са в състояние да произвеждат.
Около 6 часа сутринта работници са били пред комбината с намерение да не допуснат групата, която да осъществи спирането на газта. Те сложили ковчег отпред и палили свещи в памет на коксохима.
Въпреки това техническият екип, който ще изведе от експлоатация мощностите, е предприятието и няма пречка процесът по този спирането да продължи.
Междувременно стана ясно, че около 1500 работници от „Кремиковци“ са тръгнали на протест към центъра на столицата, предаде БГНЕС. Синдикалният лидер на КТ „Подкрепа“ в завода Людмил Павлов потвърди, че протестиращите потеглят към града, за да се противопоставят на спирането на газта за „Кремиковци“, което ще доведе и до спирането на производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *