Спират европарите за водния цикъл на Сливен

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на съществуваща водоснабдителна и канализационна мрежа и е на стойност 52 млн. лв. От тях 39 млн. лв. са от Европейския съюз и държавния бюджет.
„През последния месец в местни и национални медии бяха публикувани множество материали за злоупотреби с европейски и общински средства в Община Сливен“, се казва в съобщението на министерството.
Напомня се, че въпросът е отнесен и до Европейската комисия и Европейския парламент, а така придобива международни измерения, и заплашва репутацията на страната и усилията на администрацията да гарантира доброто финансово управление на европейските фондове.
До момента не са се произнесли компетентни органи, но Министерството на околната среда водите в качеството си на Договарящ орган предприема превантивни действия за защита интересите на българските и европейски данъкоплатци.
За да се изяснят всички факти, МОСВ е решило временно да спре изпълнението на проекта до елиминиране на всички съмнения за начина на възлагане на договорите и разходване на европейските средства в Сливен.
На общината са дадени указания за преустановяване изпълнението на всички дейности по проекта, включително и извършване на строителни работи.
Неизпълнението на тези указания ще доведе до прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ.
„Политиката на МОСВ е да се осигури максимална прозрачност и да се спазват принципите за добро финансово управление с цел законосъобразно и целесъобразно разходване на европейските средства“, се казва в съобщението.
Проверките на извършваните в Сливен ремонти на водоснабдителната и канализационната мрежа от три години са превърнали редица улиците в града в непроходими. Недоказани подозрения за нечисти сделки и далавери по този проект са сред многобройните обвинения към кмета Йордан Лечков. Той на практика не изпълнява задълженията си, той като е подложен на продължаваща съдебна сага.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *