Споделянето прави потребителите по-съобразителни

Всеки един от нас трябва да намери пътя до най-ефективното и продуктивно използване на социалните медии и дигиталните технологии в професионалния и личния си живот. Това е мнението на Кейт Курик, с което започва и нашумялата напоследък книга на Брайън Солис „Новият бизнес модел“. В няколко поредни статии и ние правим опит да обърнем внимание към идеите залегнали в тази книга. Защото днес е време на динамични промени в бизнес процесите, които от своя страна налагат и нова стратегия в областта на маркетинга. Тези промени на бизнеса изискват превъплъщения в други измерения, което се отнася както за рекламираните брандове, така и за тези, които провеждат търговските политики на фирмите. Особено важна в този процес е ролята на механизма на споделяне на преживяванията. Колкото повече участници споделят своето мнение или преживяване, толкова повече послания стигат до своите адресати. Тук са не само приятелите в мрежата и съмишлениците, с които в една или друга степен споделят и мнения, но и голяма маса от други потребители, които са част от глобалната мрежа. Посланията освен текстовото съдържание често имат и характерни визуални елементи и така формираните слайдове се възприемат по-лесно, но не трябва да бъдат отегчително големи – не по-големи от общо 140 символа, които могат по-лесно да се ретуитват.

Решаващ фактор на преобразуването на публиката е способността на аудиторията да улавя момента чрез текст, видео, аудио или статични изображения и да ги споделя в реално време със стотици или хиляди в техните социални графове и графове по интереси. В „Новият бизнес модел“ на Брайън Солис се казва, че това е проявление на силата на мрежата да навлезе в канал на разпространение от „един към много“ и да го промени в мрежа от типа „един към един към много повече“, която кани други, извън сферата на събитието да участват и в крайна сметка да се свържат с презентиращия. Тази констатация трябва да се приеме от бизнеса, ако се опитва да се обвърже със свързаните потребители. Разширяването на аудиториите предефинира концепцията за случващото се във всекидневието. Тя е в основата на новата потребителска среда. Зукърбърг определя бъдещето на споделянето по този начин: „Очаквам през следващата година хората да споделят два пъти повече информация, отколкото са споделяли през тази, а през следващата година да споделят два пъти повече, отколкото през предходната“.

Така се увеличава броят на обектите, въведени в социалния поток, създава се по-свързан пейзаж за потребителите и това ги прави по-съобразителни относно нещата, които споделят. Така нагласата се променя от количество към качество, преминава се към уместност вместо към изобилие.

Причината е, че социалните мрежи представляват съмишленици, след като сте влезли онлайн. Те искат да следвате и да се свързвате с повече хора като вас. В идеалния случай се очаква да се разшири социалния граф, подчинен на общи интереси, което дава на рекламодатели и специалисти по маркетинг голяма аудитория. Теорията за графа по интереси илюстрира необходимостта и евентуално преминаване към създаването на насочващи разговори и информационни потоци, в които размерът на графовете може да расте, докато мрежата систематизира до кои може да се стигне. Но в крайна сметка потребителят избира информацията, върху която иска да кликне, и по този начин упражнява и известен контрол на споделеното, както и степента на споделяне и адресите на потребителите, до които е стигнала подадената информация.

Публикацията подготви: Иван Божурин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *