Спокойствие за пазара на имоти, повече яснота в края на годината

Спокойно лято за пазара на недвижими имоти у нас от гледна точка на динамика и повече яснота за това дали сме прескочили спада като обем сделки и движение на цените в края на годината очаква изпълнителният директор на консултантската компания Colliers Атанас Гаров.
В средата на годината вече започнаха да се появяват отделни индикации за появата на баланс между търсене и предлагане, но те все още са откъслечни, коментира Гаров на пресконференция днес, на която бяха представени докладите на компанията за развитието на българския пазар на имоти през първото полугодие.
Очаква се тези индикации да станат по-масови през последното тримесечие и тогава ще може да се говори и за тренд, допълни той. Именно оформяне на тенденция очакват и инвеститорите.
По думитена Гаровв момента са събира голямо портфолио от потенциални сделки, като прогнозата е сделки да започнат да се сключват през третото тримесечие и към края на годината.
През първата половина на годината „сме живели в интересни времена“, що се отнася до развитието на всички сегменти от пазара, като второто тримесечие се характеризира с повече активност в сравнение с първото, обобщи Гаров.
Пазарът на недвижими имоти е следствие от икономиката – ако глобалната икономика започне възстановяванекъм края на годината, тогава и имотите ще последват това стабилизиране, коментира още той.
Що се отнася конкретно до пазара на жилища, „у нас основите на жилищния пазар са изключително здрави благодарение на силното местно търсене“, заяви Татяна Емилова, мениджър отдел „Жилищни имоти” в компанията.
По думите й цените досега са се образували на база „усещане“, като за ориентир например се ползва за колко са продали съседите. „Сега вече наистина става въпрос за съотношение „цена-качество“, каза Емилова.
Цените на жилищата ще продължат да падат с по-бавни темпове, като дъното ще бъде достигнато в края на 2009 – началото на 2010 г., прогнозира Емилова.От компанията очакват жилищният сегмент да започне да се възстановява през първата половина на 2010 г.
Търсенето на жилища у нас в началото на годината бе изключително ниско, но през април и май от компанията отчитат раздвижване на интереса към жилищни имоти. Въпреки това още не може да се каже дали търсенето е в резултат на моментно възвръщане интереса на купувачите или това е първата вълна от потенциални купувачи, които проучват новите пазарни условия.
Като цяло офертните цени за продажба на жилища встолицата(компанията разглежда определени престижни и бързо развиващи се квартали) отбелязват спад през първите шест месеца на годината от 10%. На годишна база той е 14%.
През първото шестмесечие на 2009 г. средните офертни цени в престижните райони отбелязват средно 20% спад. В Докторската градина той е най-осезаем (почти 33%), смъквайки цената на квадратенметър на 1500 евро. От компанията обясняват това отчасти с факта, че някои оферти с доста завишени цени са били изтеглени от пазара.
Средните офертни цени в кв. Иван Вазов са паднали със 17%, докато в Лозенец понижението е 12%. Изток, който беше единственият квартал с ръст на цените към края на 2008 г., сега отчита обрат в тази тенденция с 11% спад.
Бързо развиващите се квартали се оказватпо-устойчиви на ценови колебания със среден спад на офертните цени от 6%, се посочва в доклада. Най-голяма промяна отчита кв. Бъкстон (с цени малко под 1000 евро/кв.м.), следван от кв. Гоце Делчев с 10% спад. Кварталите Витоша (1036 евро/кв.м.) и Манастирски Ливади (средно 1078 евро/кв.м.) почти не отчитат спад в сравнение с предишното полугодие. Данните са базирани на оферти в сайтове за имоти.
При наемите нажилищапрез първата половина на годината офертните цени в престижните квартали на столицата отбелязаха значителен спад от 18%. Най-голям той е в Докторската градина, където месечният наем е спаднал средно с 2 евро/кв.м на 6 евро/кв.м. Кв. Иван Вазов отчете 21% спад, достигайки по-реалистични ценови равнища.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *