Спокойствие на стоковата борса, очаква се поевтиняване на царевицата

Цените на основните храни през миналата седмица останаха почти без промяна на стоковите борси у нас и в Европа, а в САЩ имаше поевтиняване на зърното.
Прави впечатление, че офертите на Софийска стокова борса (ССБ) за покупка и продажба на сравнително големи количества хлебна пшеница от нова реколта през последните дни са се сближили и сега житото се търси при цена от 170-220 лв./т, а се предлага за 220-250 лв./т*. До сделка обаче не се стигна, тъй като търговците продавачи и купувачи са от Североизточна и Северозападна България и едните искат в цената от 220 лв./т да не се включва стойността на транспорта, а другите – да се включва.
Подобно е положението и с офертата за покупка на 3000 т ечемик, за който цената също е сравнително добра – 180 лв./т, но насрещни оферти няма, вероятно защото купувачът би искал ечемикът да е превозен до пристанище Варна.
През първите дни на юли на ССБ бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А98 Н – 1792 лв./1000 л, за бензин А95 Н – 1618-1657 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1410-1559 лв./1000 л.
Актуалните котировки (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 251 лв./т и 262 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 459 лв./т (спад от 14 лв./т за седмица). В Чикаго към днешна дата цените на житото и царевицата са 184 долара/т (спад от 12 долара/т за седмица) и 136 долара/т (спад от 15 долара/т за седмица).
Съгласно излезлите тази сутрин прогнози на Световния съвет по зърното за реколтата от царевица в световен мащаб, тя ще е с около 11 млн. т по-голяма от миналогодишната (307 млн./т), която беше сравнително добра. Това според наблюдатели на стоковите пазари означава, че при реализиране на посочената прогноза, ще трябва донякъде да се ревизира и първоначалната прогноза за леко покачване към есента на цената на царевицата в световен мащаб, т.е. възможно е тя да не расте или дори да тръгне надолу.
Що се отнася до другите основни храни, суровото олио в Ротердам към тази сутрин е с цена от 835 долара/т, а захарта (франко пристанище) в Лондон – 450 евро/т, т.е. без промяна.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *