Споразумение за Турски поток се очаква тези дни

Споразумението между Москва и Анкара по проекта за газопровод „Турски поток“ може да бъде подписано в Истанбул на заседанието на междуправителствената руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество от 10 до 12 октомври.

Това съобщи руският енергиен министър Александър Новак в публикувано днес интервю за турския вестник „Хюриет“. Според споразумението проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция.
„Газпром“ ще използва положените за „Южен поток“ тръби в Черно море за изграждането на „Турски поток“.Газпром определи маршрута на газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море. Първата нишка с мощност 15,75 милиарда кубометра годишно ще стигне до Турция през декември 2016 г.

Маршрутът тръгва от компресорната станция в Анапа, през териториални води на Русия и ще влезе в териториални води на Турция, като ще излезе на европейския й бряг, откъдето ще продължи към границата с Гърция за изграждането на газов хъб, от който страните-членки на ЕС ще трябва сами да строят газопроводите към своите територии. Едновременно се появяват информации за преговорите за цената на руския газ за Турция по „Турски поток“.

Като получи правото да прокара тръбата през турски води, вместо по трасето на „Южен поток“, Русия предложи отстъпка на цената на газа за Турция от 6 процента. Но турската страна настоява за 15 процента, разбирайки, че Русия не е в най-силна преговорна позиция. Преговорите между Газпром и турската страна обхващат вероятно и цената на руския газ, доставян на Турция по „Син поток“ и по Трансбалканския газопровод.

Още през 2014 г. шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че мощността на „Син поток“ ще бъде увеличена от 16 до 19 милиарда кубометра годишно. За това ще бъде извършена модернизация на компресорната станция Береговая в Русия. През 2014 г. беше регистриран и исторически рекорд от доставки на руски газ за Турция от 30 милиарда кубометра срещу 26 милиарда през 2013 г.

Освен по „Син поток“ Турция получава руски газ и от Трансбалканския газопровод, същият, по който и България получава газ, който минава през Украйна, Молдова и Румъния.

Всъщност Турция има за какво да се търгува. Сега тя е вторият по обеми потребител на руски газ – след Германия. Русия доставя на Турция 48 милиона кубометра на денонощие. Според дългосрочния договор Газпром ще изнася газ за Турция в течение на 25 години, като общо ще бъдат доставени 365 милиарда кубометра.

Цената на руския газ на границата с Германия през ноември падна с 4,9 процента – до 285,83 евро за 1000 кубика /преди една година беше 300,60 евро за 1000/. Според 25-годишния договор за доставки по „Син поток“ за Турция цената е 425 долара за 1000 кубика. По-рано турската страна настояваше руският газ да струва колкото и газът от Азербайджан, т.е. около 335 долара. По Трансбалканския газопровод турските компании купуват руски газ по 370 долара за 1000 кубометра.

Вероятно Турция ще получи отстъпка от 8-10 процента. Предполага се, че освен разширения обем по „Син поток“ Турция ще купува за собствени нужди 14 милиарда кубометра от бъдещите 63 милиарда по „Турски поток“, а останалите ще предоставя на хъба на турско-гръцката граница за европейските клиенти.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *