Според Димитров доходите у нас категорично изпреварват инфлацията

„Доходите категорично изпреварват инфлацията, особено в частния сектор“, заяви министърът на икономиката Петър Димитров.
Той подчерта пред БНТ, че в България доходите през миналата година са нараснали с 23%, докато инфлацията е била 12%.
Министър Димитров отбеляза, чеу насима най-ниските данъци, разходи за енергия и газ, което превръща страната в желана дестинация за чуждите инвеститори.
От страна на бизнеса няма претенции към настоящото управление. Именно бизнесът поставя висока оценка на правителството. За това свидетелстват големият приток на чужди инвестиции, които са най-високи в ЕС.
Петър Димитров посочи, че като дял от БВП те представляват 21%, докато в съседна Румъния те са 5%.
„Благодарение на тях се е повишил жизненият стандарт и е намаляла безработицата“, заяви министър Димитров.
Той подчерта, че те са дали възможност да се обърне внимание и на социалната сфера, където ситуацията остава най-тежка.
По отношение на цените министър Димитров заяви, че българските са най-ниските в ЕС и затова те ще растат нагоре, стремейки се към изравняване.
По въпроса за доходите той подчерта, че не трябва да се забравя, че производителността на труда в България все още изостава от тази в ЕС и представлява едва 34-35%.
Споредминистър Димитровв най-тежко положение са пенсионерите, но за пръв път в Катарино е поставен въпросът средства от бюджетния излишък да отиват в пенсионния фонд.
Той каза още, че приходите в държавата растат и е задължително част от тях да отидат в пенсионната система. Според Димитров масово е мнението на хората, че най-тежките проблеми са в социалната сфера, като например здравеопазването.
„Ние имаме едно от най-високото икономическо развитие в Европа и инвестициите заемат 21% от БВП. Това позволява на правителството да се концентрира върху по-тежките проблеми в страната“, допълни Петър Димитров.
„В световен мащаб няма държава, с изключение на някои арабски страни, които да плащат по-нисък плосък данък от България,изказа мнението си министърът на икономиката и енергетиката.
Относно проблемите в банковата система Петър Димитров каза, че Първа инвестиционна банка е в прекрасно финансово състояние.
actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *