Според Мерил Линч има вероятност да живеем в матрица

Възможността за съществуване на матрица, т.е. човечеството да живее в компютърна симулация, се оценява на 20 до 50% в анализ на консултантската компания Bank of America Merrill Lynch (BAML, подразделение на Bank of America).

 

Учени, философи и бизнесмени допускат, че днешното човечество живее в компютърно-симулирана виртуална реалност. Основният аргумент за подобно предположение е, че вече приближаваме момента на появата на фотореалистични 3D симулатори, с които могат да взаимодействат едновременно милиони хора.

Напълно вероятно е с развитието на изкуствения интелект, виртуалната реалност и изчислителната мощност на компютрите, бъдещи цивилизации да решат да моделират живота на своите предци с помощта на компютрите, се казва в документа на Мерил Линч, за който съобщава BusinessInsider.com.

В частност, анализът се позовава на предположението на основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск, че хората живеят в компютърна игра на чужда цивилизация. Привеждат се също така доводи на американския астрофизик и научен коментатор Нил деГрас Тайсън, който също допуска, че днешната вселена е просто един компютърен модел.

Още през 2003 г. британският философ Ник Бостром, чието име също фигурира в анализа на BAML, публикува своята книга „Живеем ли в компютърна симулация”. Съгласно нея, човечеството има три варианта за развитие – изчезване преди да достигне постчовешкия етап, превръщане в постчовеци, които не създават симулатори за еволюционна история, или живот в матрицата, информира technews.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *