Според Съюзът на европейските земеделски стопани и земеделски кооперации Copa-COGECA загубите от Руското хранително ембарго за ЕС са 5,500 милиарда евро

Съюзът на европейските земеделски стопани и земеделски кооперации Copa-COGECA е изчислил загубите от въведените икономическите санкции за храни срещу Русия.

Земеделски производители в ЕС са изгубени в резултат на хранителното ембарго срещу Русия 5,500 милиарда евро, каза Albert Jan Maat, президент на базираните в Брюксел организация на фермерите European Trade и съюза на земеделските кооперации – Copa-Cogeca.

Albert Maat приветства решението на Европейската комисия да разшири обхвата на мерките за подпомагане на сектора на селско стопанство, но ги нарече недостатъчни, за да „компенсират тежките (финансови) загуби, понесени на производителите на“ свинско месо, плодове, зеленчуци и млечни продукти. ЕС е беше принуден да прибегне до тези мерки във връзка с руското ембарго върху вноса на някои хранителни продукти, които се налагат в отговор на санкциите на ЕС.

В тази връзка, Copa-Cogeca призова ЕС да разработи мерки за подкрепа на производителите в регионите , които са най-засегнатите от ембаргото, и „активизира преговорите с Русия за премахване на санитарните и фитосанитарните ограниченията, наложени на свинско месо в началото на 2014“.

Според Европейската комисия, през 2014 г., износа на селскостопански продукти от ЕС за трети страни се е увеличил с 1,6% в сравнение с 2013 г., което представлява 7,2% от общата външна търговия на ЕС. Най-изнасяните стоки стават алкохолни напитки и пшеница. Външни продажби на детски храни, брашно, нишесте и мляко формула се увеличили с 23%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *