Според Томислав Дончев нямало национализация на „Дунарит“

Вицепремиерът Томислав Дончев защити вчера обявеното от икономическия министър Емил Караниколов одържавяване на военния завод „Дунарит“. Това не е национализация, а защита на интересите на работниците, каза той.

Според Томислав Дончев „национализация“ би значело, че държавата прибира частна собственост насила. В случая ставало дума за изкупуване на дялове от страна на държавата. А това било „законна и нормална процедура“. Той отказа да коментира, че собствеността на „Дунарит“ в момента е обект на съдебни спорове между дружества, свързвани със собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

„Не ме вкарвайте в интриги да казвам кой завод на кого е“, заяви той пред Би Ти Ви в отговор на въпрос дали в акцията по одържавяването на „Дунарит“ са намесени интереси, свързани с банкера Цветан Василев и политика бизнесмен Делян Пеевски. Според Дончев става дума за съдбата на 4-5 хиляди души – работници и техните семейства. Откупуването на предприятието пък не било национализация, а целяло защита на работниците. „Това не е прецедент“, каза още Дончев и посочи, че преди месеци, отново чрез Държавната консолидационна компания (ДКК), бе одържавена и друга компания от военния сектор – ремонтната „Авионамс“. Това стана с изкупуване от страна на държавата на задължения на дружеството – схема, която вече се прилага и за „Дунарит“.

Задълженията на „Дунарит“ са за около 67 млн. лв., които ще бъдат погасени от държавата, за да може дружеството да се спаси от фалит. Парите ще дойдат от дивидентите на останалите оръжейни дружества под шапката на ДКК – „ВМЗ Сопот“, „Кинтекс“ и др. В момента те правят по 50% отчисления от печалбата си в полза на държавата. Част от задълженията на „Дунарит“ вече са погасени.

Интересно е, че в самата ДКК работят общо 15 души, които надзирават фирми с капитал от 232.7 млн. лв. Мегакомпанията, която до скандалите с разпределянето на „наследството“ на КТБ никога не е била във фокуса на вниманието, е собственик на над 20 държавни дружества, сред които и големи оръжейни заводи, информира в.Сега. С придобиването на „Дунарит“ тя се превръща в мегахолдинг. В същото време доскоро дейността й на практика почти беше замразена. В ДКК по закон отиваха част от приходите от приватизация, които в последните години са пренебрежими.

Приходи

Справка на в. „Сега“ показа, че приходите на „Дунарит“ се движат повече от добре. Компанията няма публикуван годишен финансов отчет за 2016 г., срокът за подаването на който изтече в края на юни. Данните от Търговския регистър показват, че през 2015 г. приходите от продажби на русенския завод са били 91 млн. лв. на фона на 79 млн. лв. година по-рано. Печалбата преди данъци е била в размер на 21.9 млн. лв. при 15.5 млн. лв. за същия период на предходната година.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *