Според CB Richard Ellis хотелиерският бизнес е в началото си

Секторът на хотелите в България и по-специално в София е още в своята начална фаза на развитие, по оценка на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
В свой доклад, посветен на развитието на пазара на хотелите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), компанията класира всички пазари в региона в четири категории, съответно „Начална“, „В процес на развитие“, „Установена“ и „Зряла“.
По отношение на нивото на развитост на хотелиерските услуги София е поставена най-високо в първата категория, като изпреварва Белград и регионалните градски центрове в Полша. В следващата категория се нареждат Загреб, Букурещ и Братислава, които са в процес на развитие. Краков и Варшава са оценени като „развити“ пазари, а Будапеща, Прага и Виена – като „зрели“.
Относно пазара в нашата столица от компанията казват, че все още се нуждае от значителни инвестиции в инфраструктура и конферентни съоръжения. Това важи и за Букурещ и Варшава, които, заедно със София, се стремят да преминат една категория по-високо в класацията на компанията.
Като цяло на Балканите международните хотелиерски вериги са все още слабо представени. Марките от средния и горния сегмент не са толкова склонни да се разширяват в региона на принципа на директна собственост, освен ако активът, който биха придобили, не е „изключителен“, се казва в проучването.
Много от операторите в региона, които са се присъединили към дадена международна верига и са поели ангажимент за определена заетост на хотела, в момента изпитват проблеми да го изпълнят, предвид намалялото търсене на услугите в сектора. В резултат на това операторите в момента се насочват предимно към експанзия чрез споразумения за управление на даден хотел – тенденция, която се очаква да се засилва в ЦИЕ в бъдеще, смятат от компанията.
Развитието на нови хотели в региона все още е динамично, въпреки че ограничените условия за кредитиране са довели до отлагането на някои мащабни проекти. Инвеститорите се концентрират върху съществуващите си проекти.
Индикаторите, отразяващи развитието на сектора, в целия регион са отчели по-слаби стойности през 2008 г. в сравнение с предходните години. Международните марки все още се интересуват от региона, въпреки че са станали значително по-избирателни, както по отношение на локациите, така и на модела на навлизане на даден пазар.
„Като цяло развитието на хотелите през 2008 г. в ЦИЕ не беше толкова силно, както през 2007 г.“, коментира Мартин Том, директор на CBRE CEE Hotels. „Заетостта спадна с 6,7%, докато средната цена на стая на ден се увеличи със 7,4%, което доведе до минимално увеличаване на приходите от стая от 0,2%“.
По думите му най-слабо представящите се пазари в региона са Букурещ и Прага, където приходите от стая са се понижили с над 11%.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *