Според Moody’s Унгария не е следващата Гърция

Унгарският държавен секретар Михали Варга опроверга вчерашното изявление на говорителя на премиера, който обяви, че страната е в много тежко състояние и възможността от фалит не е изключена. Варга каза днес, че правителството може да финансира своите разходи и коментарите за възможен фалит са несъстоятелни.
“Унгария не е следващата Гърция”,казва в телефонно интервю за Bloomberg Кристин Линдоу, старши вицепрезидент към Moody’s Investors Service. Тя отбелязва още, че страната има опит в справянето с фискални кризи и ще направи необходимото, когато има проблеми.
Да припомним, че вчера след изявлението на правителствения говорител унгарските облигации, валута и акции се сринаха.
През март 2009 Moody’s намали рейтинга на Унгария на Baa1 от A3 с негативна перспектива. Перспективата остава негативна, тъй като не е ясно кога ще бъдат направени структурни промени.
По данни на Bloomberg Унгария ще трябва да плати тази година задължения в размер на 26,9 млрд. долара.
И други анализатори смятат, че перспективата пред страната остава лоша, но няма да окаже влияние на пазарите както Гърция и други периферни за еврозоната страни, смятат от Brown Brothers Harriman & Co.
Правителството на Унгария обяви днес по-късно, че въпреки всичко планира да постигне целевия дефицит за тази година, за да серазграничи оттвърдението за възможна дългова криза по подобие на гръцката, което вчера разтърси финансови пазари, предаде Reuters.
Държавният секретар Михали Варга, който оглавява комисия със специалната задача да проучи бюджета, заяви, че предишните социалистически правителства на Унгария са прикривали истинското състояние на държавните финанси, и че ще бъдат необходими „незабавни и спешни“ мерки за постигане на дефицита от 3,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), определен от Международния валутен фонд (МВФ).
Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен също заяви днес, че твърденията за неплатежоспособност на Унгария са „до голяма степен преувеличени“, предаде Франс прес. Еврокомисарят отхвърли всякакви сравнения с Гърция. Сравнения между Унгария и Гърция в последно време са неоснователни, каза Рен на пресконференция след края на срещата на Г-20 в Пусан, Южна Корея.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *